Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

5 + 1 nyárvégi comfort food

Horvát Sára összeállítása
2017. szeptember 11.

Lecsó

Mindenek felett lecsó. Ez, vagy a Topár Gábor féle, esetleg Csigó Zitáé, a lényeg, hogy a nyárutó összes zamata egyesül benne, és a számos változatból könnyen választhatsz magadnak az alapanyagaidhoz, és a kedvedhez illőt. Egy jó kenyér, esetleg tojás, rizs, vagy kolbász mellé (bele), és megvan az egyik legjobb és legtutibb nyárivégi comfort food.

 Kukorica

A kukoricaszezon még mindig tart, és amilyen változatos a felhasználása, olyan finom is. Indiai ételnek, levesnek, tejszínes, sajtos kukorica (ennyi, ahogy mondom, tejszínben pár percet főzöd, hozzáadod a sót, borsot, sajtot, és megeszed), tócsninak, salátának, tésztával, mindenhogy jó, és mindenhogy olyan otthonos érzés.

 Tészta

A tészta mindig is comfort foodnak számított. Nyáron felturbózhatod egy tonna zöldséggel, vagy a fenti kukoricás tésztát is elkészíteheted. Nem kell semmi nehézre gondolni, ilyenkor pl. töménytelen féle-fajta paradicsom áll rendelkezésre: olívaolajon megfuttatsz egy gerezd fokhagymát, rádobod a friss, felkockázott, vagy egész koktélparadicsomot, pár percig rázogatva kevergeted, sózüd, borsozod, bazsalikom, esetleg egy löttyintés fehérbor. Kész.

 Piték, galettek

A rusztikus galette ugyanúgy omlós tésztából van, mint egy pite, csak nem tortaformában, hanem a tészta széleit felhajtogatva készül. Ezt sós formában is előadhatod, mondjuk cukkínis, fetás változatban, vagy édes-sós verzióban, mondjuk fügés, mézes, kecskesajtosan. A pitékről pedig szinte már szót se kell ejteni: mini almáspite, egészséges édes pite, vagy egy csinos sós pite. Választhatsz.

 Leves

A leves mindig, minden körülmények között jóleső érzéssel tölt el, ha hideg, ha meleg az időjárás – és ha hideg, ha meleg a leves! Ilyenkor sokféle zöldség közül választhatsz, amelyekből nem csak a hagyományos zöldséglevest készítheted, hanem finom zöldségkrémleveseket, amelyeket akár hidegen is fogyaszthatsz, vagy nyers levest is, mint amilyen egy gazpacho, sőt, még csöpögtetett levest is (turmixolj le kb fél kg paradicsomot egy kevés sült paprikával, kösd gézbe és lógasd fel, majd hagyd kicsöpögni: ecettekkel, olajjal ízesítheted, és persze sózd, borsozd. Hidegen isteni).

+1. Cobbler

Édesen vagy sósan, ez is egy könnyű, de melengető étel, amit zöldségből (paradicsomos cobbler cukkínivel és kukoricalisztes tésztával a tetején?) és bármilyen gyümölccsel is elkészíthetsz. Nemsokára megmutatom, hogyan készíthetsz cobbler szinte bármiből: igazán nem nagy ügy, és így, nyár végén még a sütőt se szenvedés begyújtani.

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

7 desszert sütés nélkül

7 desszert sütés nélkül

Tudom, tudom gyakorlatilag az egész nyár arról szól, hogy hogyan kerüljük el a sütőt... :)
Bacon dzsem a bacon napjára

Bacon dzsem a bacon napjára

Tudom, hogy nehéz elképzelni, de meglátod, hogy egyáltalán nem nehéz elkészíteni, és ahogy megkóstolod, érezni fogod, ahogyan összeállnak az ízek, és mindegyik valahogyan kiegészíti egymást. Semmi különleges hozzávaló nem kell hozzá, csak bacon, barna cukor, hagyma, balzsamecet és kávé. Igen, kávé, jól olvastad. :)
Ugye mindenki emlékszik a sulimenza csokiöntetes piskótakockájára? :)

Ugye mindenki emlékszik a sulimenza csokiöntetes piskótakockájára? :)

Most jöjjön egy kicsit különlegesebb, itthon kevésbé ismert recept. Ezúttal szilvás és nagyon finom.

Napi ajánlatunk

Rakott karfiol kolbászos morzsával és fokhagymás tejföllel

Rakott karfiol kolbászos morzsával és fokhagymás tejföllel

Igazi ropogós sült karfiol, krémes snidlinges tejföllel és füstölt kolbászos morzsával. Kell ennél több a boldogsághoz?
Rakott krumpli Michelin-csillaggal

Rakott krumpli Michelin-csillaggal

Sárközi Ákos Michelin-csillagos séf rakott krumplijának összetevői szinte pont ugyanazok, mint a megszokottban, de az összhatás mégis egészen más. Művészet a konyhában,

Top videók

Őszi rumos pohárdesszert

Amerikában a héten rumpuncs ünnepnapot tartanak. Innen jutott eszembe az ötlet, hogy a klasszikus rumpuncs ízeket őszi gyümölcsökkel kombinálva alkossak egy nagyon egyszerű, de annál finomabb desszertet.