Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

..Mert nem csak főtt kukoricából áll a világ! Íme egy csodálatos kukoricaétel: Vaghareli makai

Szinte pillanatok alatt kész ez az indiai különlegesség
2017. July 17.

Kukoricaszezon (is van), ami azt jelenti, hogy a gyerekek állandóan azt akarnak enni, szóval a piacozás végére mindig kerül a kosárba néhány cső kukorica. Eddig csak különböző fűszervajakkal “felnőttesítettem” magunknak a sima csöves, főtt kukoricát, most viszont azt mondtam, elég, nem csak főtt kukoricából áll a világ!

Imádom a mexikói pirított kukorica salsát, ami a legegyszerűbb verzióban füstös kukorica, paradicsom, lila hagyma és koriander keveréke (vagyis guacamole, csak avokádó helyett kukoricával). Így hát ez is készült mostanában, de csináltam valami mást is, ami nekem is új volt. Elborította a Pintrest falamat a csodás nevű vaghareli makai, ami egy fűszeres kukoricaétel. Nagyon megtetszett, bár kisebbfajta falba ütköztem, amikor kiderült, hogy aszatgyanta kéne bele, ami egy aszandkóró nevű növény gyökeréből készült, fokhagymaízű fűszer. A Pintrest népe azonban ezt egy tollvonással fokhagymára módosította, úgyhogy én is előadtam a saját verziómat – fokhagymával.

Mustármagom van itthon, sárga és fekete is, egyrészt néha készítek mustárt a férjemnek, másrészt kell a savanyításhoz, koriander pedig szinte mindig található a hűtőmben, mert egyszerűen imádom. Már csak egy kis csili, gyömbér, kurkuma és római kömény kellett, és megvoltak az alapanyagaim. Ja, és ki ne maradjon a földimogyoró és a szezámmag, bár egyes receptek egy sev nevű dolgot használnak, ami csicseriborsó lisztből készült kis száraz cérnametélt darabokra emlékeztet. A lényeg, hogy ropogjon valami.

Viszont amikor minden megvolt, kb. 8 perc előkészítés után (a kedvenc mozsaramat is használva) újabb 8 perc alatt megvolt a felnőtt ebéd, amit persze kíváncsiskodva szemléltek a gyerekek is. Legközelebb minimális csilivel készítem, hogy ők is tudjanak belőle enni.

Hozzávalók

  • 3 nagy cső kukorica (kb. 45 dkg kukorica)
  • 1-2 (ízlés szerint) piros csilipaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ujjnyi friss gyömbér
  • ½ tk kurkuma
  • ½ tk só
  • 1 ½ tk mustármag
  • 6 dkg pörkölt földimogyoró
  • egy csomag koriander
  • lime vagy citrom
  • 2 ek pirított szezámmag (nekem fekete volt)
  • 2 ek olívaolaj vagy ghee

Elkészítés

A csiliből, a fokhagymából, a gyömbérből, a kurkumából és a sóból a mozsárban csinálj pasztát (vagy egy zöldségaprítóban). Hevítsd közepes hőfokon az olajat, majd add hozzá a mustármagot, és pirítsd amíg ki nem pattog. Mehet bele a kukorica, ezt addig párold, amíg meg nem puhul, majd add hozzá a koriander és a csilipaszta felét, valamint a mogyorót. Kóstold, majd ízesítsd még csilipasztával vagy sóval ha szükséges, és locsold meg a lime levével, végül a szezámmaggal és a maradék korianderrel megszórva tálald köretként, vagy önmagában.

Megosztom barátaimmal
Horvát Sára

Horvát Sára receptje

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!