Ma van minden chipsek ünnepe - készítsünk avokádós mártogatóst!
Nekem, aki nem szeretem a burgonya csipszet (igen, ilyen is van, nem vagyok igazán nagy rajongó), marad a kukoricacsipsz, amit viszont imádok. Semmilyen megfontolás nincs a választás mögött, és nem is gondolom, hogy az egyik egészségesebb lenne a másiknál, végül is mindkettő olajban sül, és nem igazán jó szénhidrát. Viszont a csipsz és mártogatós nap minden csipsz ünnepe.
A kukoricacsipsz pedig azért lényeges, mert nekem az olyan, de olyan mexikói, hogy ahhoz mártogatósnak leginkább a guacamolét, a mexikói avokádókrémet tudom elképzelni, esetleg egy salsát, de akkor már legyen inkább az avokádó, mert az aztán tényleg superfood. Így aztán a csipsz és mártogatós napon mi mással is ünnepelhetnék, mint egy jó guacamoléval és a tortilla csipsszel!
Ehhez pedig különleges élményem fűződik. Egy mexikói pincérfiú mutatta meg nekem, hogy hogyan készül a tradicionális avokádókrém. Először is molcajete-ben, ami egy kőedény, hasonlít egy gránit mozsárra, de inkább szélesebb, laposabb. Ugyanúgy fűszerőrlésre is használják egyébként, de ezek mellett salsák és guacamole készítésre is. Másodszor, egy igazi guacamole közelében nem tartózkodik fokhagyma, és mindössze 4 hozzávalója van, esetleg 5: avokádó, koriander, lila vagy fehér hagyma, esetleg friss chili, és persze só, de nem bors. Így lesznek tiszták az ízek, és így érvényesül legjobban az avokádó is, amit egyébként jellegtelen ízű zöldségnek mondanak, miközben a krémessége nagyon is jellegzetes, tipikusan „zöld” ízzel párosul.
Heves és állandó vita van arról, hogy kell-e bele lime, sőt, hogy a paradicsom része-e az eredeti receptnek. Nekem viszont pont így jó, ahogy van, tortilla csipsszel és 4 hozzávalóval.
A guacamole olyan, mint egy hópehely: sosem lesz kétszer ugyanolyan, mert az avokádó is mindig más. Épp ezért a legjobb tanácsom az, hogy érzésre készítsd, ahogy neked jó. Én pl. először mindig kis mennyiségekkel kezdem az ízesítést: 1 avokádóhoz nagyjából 1 evőkanál apróra vágott lilahagymát, és 1 kisebb, apróra vágott paradicsomot, és legalább 1 marék korianderlevelet adok, mert én nem szeretem a túl hagymásat, viszont imádom a koriandert. Ha olyanom van, akkor friss jalapeñot is adok hozzá, szintén nagyon apróra vágva, megint máskor pedig pár csepp lime levet.
Vagyis kedvem szerint készítem, és ezt ajánlom neked is. Boldog csipsz és salsa napot!