Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Zöldségropogós – bármiből

2017. március 16.

Na ezt hogy? Ez most itt arról fog szólni, hogy hogyan készíts úgy általában zöldségropogóst bármilyen zöldségből. Ez  azért nagyon fontos téma, mert a zöldségropogós egy csodalátos módja annak, hogy több zöldséget egyél, miközben tulajdonképpen egy sokszor sajtos, friss fűszeres, sokféle ízű, és legfőképpen ROPOGÓS valamit lapátolsz be, amitől egyszercsak sokkal vonzóbb lesz ez a tócsni (vagy zöldségfasírtnak is hívhatod). A másik, amiért érdemes erről beszélni, az az a tény, hogy egy ilyen fasírt alapanyagainak csak a képzeleted, és a spájzod tartalma szab határt, mert abból készül, amiből csak akarod.

Az alapformula a következő:

Zöldségek + fűszerek, ízesítők + (sajt) + ragasztó elem

Menjünk sorban:

Zöldségek

– a keményebbeket reszeld le (répa, édesburgonya, zeller), a kiszsemű, zsengék mehetnek, ahogy vannak (kukorica, borsó), a konzerv főttek is (bab, csicseri, stb).

– a cukkini viszont nagyon vizes: reszeld le, tedd szűrőbe egy tál fölé, sózd be, majd kb. 15 perc múlva nyomkodd ki. Minél szárazabb, annál jobb.

– a karfiol és a brokkoli főzést igényel: az apró rózsákat főzd puhára, majd nyomkodd szét még kisebb darabokra, hogy jó ropogósra süljön.

– leveles zöldek: a spenót, mángold, és társaik pillanatig tartó forrázása (blansírozása) után, a nedvességet kinyomkodva már mehet is a többi hozzávalóhoz.

Ízesítők

Hagyma, fokhagyma, újhagyma, mindenféle friss zöldfűszer, őrölt fűszerek, csak gondold végig a kombinációs lehetőségeket, ez még egy matematikusnak is sok lenne. Magyarán: végtelen! És ehhez jönnek a mindenféle sajtok, feta, kéksajt, kecskesajt, akár a parmezán is, de a sima trappista is jó, csak sok ízt nem ad hozzá a ropogóshoz.

A ragasztó

Ez a liszt és a tojás, általában együtt, de a tojás nem is mindig kell, főleg ha sajt is van benne. A liszt pedig lehet sima fehér, teljeskiőrlésű, sőt, lehet gluténmentes is, de akkor csicseriborsót, vagy zablisztet válassz, ezek viszonylag ízetlenek, és nagyon jó ragasztók, ráadásul magas rosttartalmuk miatt hosszabban biztosítják a teltségérzetet.

Már csak meg kell sütni: Jobban jársz, ha kevés olajban, serpenyőben sütöd a fasírtokat, így biztosan ropogósak lesznek. Persze forró sütőben is megteheted ugyanezt, de sosem lesz annyira ropogós a külseje, mint ha olajban sütnéd.

Ne felejts el hozzá valamiféle finom szószt kínálni: a tejfölös, joghurtos szószok mellett a majonéz, egy jó pesztó, vagy valami csípős szósz is jól passzol.

És akkor az alaprecept:

Hozzávalók

  • Kb. 1 kg zöldség a fentiek alapján előkészítve (lehet vegyesen is)
  • 1 nagy tojás
  • 1 marék reszelt, vagy morzsolt sajt
  • 4-8 ek liszt (a zöldségek nedvességétől függően)
  • 1 ek fűszer
  • 1 tk apróra vágott fokhagyma, vagy kb 4x ennyi hagyma
  • min. ½ tk só
  • ízlés szerint bors
  • olaj a sütéshez

Elkészítés

Mindent keverj össze, és ha tudsz egy kb. ujjnyi vastag fasírtot formálni a tésztából, akkor nem kell bele több liszt. Az olajban mindkét oldalát közepesen magas lángon süsd 2-3 percig, csöpögtesd le, és tálald a szósszal.

 

sára zöldségropogós2

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Íme az eredeti - és legtutibb - Carbonara recept

Íme az eredeti - és legtutibb - Carbonara recept

és az olasz konyha magyarul - Horvát Sárával
9 technika, amelyeket egy otthoni szakácsnak is illik tudnia

9 technika, amelyeket egy otthoni szakácsnak is illik tudnia

"Az olcsóbb húsnak egyáltalán nem híg a leve, sőt." Horvát Sára kisokosa.
A tuti pulykaburger titkai

A tuti pulykaburger titkai

Mert több is van! De Horvát Sára nem mindig tud titkot tartani...

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!