Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Az egyenlet nem változik: ősz+desszert=almás süti

Finom almás, diós, fahéjas süti krémsajtos mázzal
2017. október 14.

Mi sem lehetne természetesebb, mint az, hogy ősszel, pontosabban október 14-én, a desszert napján egy almás desszertet készítek. Nem mintha ez az ünnepnap nem éltethetné a cukrokat, a tortákat, a pohárkrémeket épp úgy, mint a süteményeket, de nekem ez az egyenlet állandó: ősz + desszert = almas süti. És annak ellenére, hogy nagy omlós tészta készítő vagyok, ami ugye pitékhez vagy galettekhez kell, az alma egy olyan jó kis alapanyag, hogy számos más finomságot is szoktam belőle készíteni, nem csak pitét.

Például bundás almát, vagy egy hasonló, olajban sült finomságot, ami kelt tészta és almadarabok keveréke, amit aztán olajban sütök ki, mintha egy almás lángos lenne. Vagy almapürével készítek pohárkrémet, esetleg a híres Tarte Tatint dobom össze gyorsan. Mostanában pedig rákaptam erre a nagyon egyszerű, de annál ízletesebb, ráadásul könnyen variálható almás sütire, amiben kicsit talán ijesztő lehet az olaj (főleg ennyi), de attól lesz ilyen puha és ruganyos. A tetejére pedig a krémsajtos-tejfölös máz nagyon is amerikai, és nem is biztos, hogy szükséges, de mivel a desszert napja nem világnap, hanem csak az Egyesült Államokban ünneplik, ma stílusosan megkentem a süti tetejét egy ilyen mázzal. Egyébként porcukorral megszórva, sőt, minden nélkül is jó kis édesség. Az pedig, hogy sok a variációs lehetőség az elkészítésénél, külön bónusz: más gyümölcsökkel, más fűszerekkel az alaptészta ugyanúgy működik, Én most megmutatom azt, amit a leggyakrabban készítek, az almás, diós, fahájas verziót, ti pedig egész nyugodtan engedjétek szabadjára a fantáziátokat!

 

Hozzávalók

  • 2 nagyobb savanykás alma (pl. Idared)
  • 3 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 2 ½ dl étolaj
  • 30 dkg liszt (én a harmadát teljeskiőrlésűre szoktam cserélni, úgy diósabb)
  • 1 tk szódabikarbóna
  • csipet só
  • 2 tk fahéj
  • 7 ½ dkg aprított dióbél
  • A mázhoz:
  • 10 dkg krémsajt
  • 10 dkg tejföl
  • 2 ek puha vaj
  • ízlés szerint porcukor
  • 1 tk citromlé

Elkészítés

okt14_2

Melegítsd elő a sütőt 175ºC-ra és egy kisebb tepsit bélelj ki sütőpapírral (vagy vajazd ki).

Az almát hámozd meg és magozd ki, majd vágd kb. 1 centis kockákra. A tojásokat, az olajat és a cukrot robotgéppel keverd habosra, közben szitáld össze a lisztet, a sót és a fahéjat, majd add a tojásos keverékhez. Óvatosan forgasd bele a felaprított diót és az almakockákat, majd az egészet kapard az előkészített tepsibe. Kb. 1 órán keresztül süsd, de már 35 perc után ellenőrizd tűpróbával. Ha már jó, hagyd a tepsiben kihűlni a süteményt és csak ezután vedd ki és kend meg a mázzal. A mázhoz robotgéppel keverd ki a hozzávalókat. Én kevésbé édesen szeretem, inkább savanykásan, de te kihagyhatod belőle a citromlevet is, ha gondolod. Ha kihűlt a sütemény, kend meg a krémmel a tetejét és így szeleteld. A maradék a hűtőben néhány napig eláll.

 

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Húsos-vöröslencsés spagetti

Gyors és laktató tésztaétel a téli napokra.

Édesburgonyás palacsinta

Könnyű vacsora. Vagy extrán laktató reggeli?

Buddha-tál

Finom, egészséges, sokoldalú és a végtelenségig variálható – ez a Buddha-tál.