Állítólag ez a világ legjobb muffin receptje
Amikor ezt megtudtam, hogy az áfonyás muffinnak van napja, örömtáncot jártam. Ennek a muffinnak itthon gyakorlatilag semmi hagyománya nincs, nekem viszont az amerikai gyermekkori éveimet idézi, és minden harapás egy falat Amerika! Rögtön tudtam, hogy meg kell osztanom veletek a receptet, mely szerintem a világ legjobb muffinja, pont. Író van benne, amihez már itthon is könnyen hozzá lehet jutni (he nem, helyettesítsd kefírrel, az nagyon hasonóan működik), sütőpor és szódabikarbóna, hogy extramagas legyen. A tetején pedig ropogós morzsa. Vagyis: egy az áfonyától és az írótól savanykás, édes tészta, aminek a teteje még ropogós is. Most komolyan, van még kérdés?
Mindjárt írom is a receptet, de előtte magyarázkodok egy kicsit: nyilván elképzelhetó ez a muffin a morzsa nélkül is – mely a tetejét ropogóssá teszi –, csak minek? Egy muffin szerintem pont eléggé unalmas tud lenni, ha mindenféle krémekkel, szószokkal, csicsákkal nem léptetik elő cupcake-ké. Viszont egy ilyen kis csavarral, mint ez a pár perc alatt összedobható morzsa, máris egy izgalmasabb muffint veszel ki a sütőből.
Na ennyit a magyarázkodásról, jöhet a recept.
Hozzávalók
- 38 dkg liszt
- csipet só
- 1/2 tk szódabikarbóna
- 1 ek sütőpor
- 12 dkg puha vaj
- 15 dkg cukor
- 2 nagy tojás
- 3 dl író
- 15-20 dkg áfonya (ízlés szerint)
- A morzsához:
- 10 dkg cukor
- 5 dkg liszt
- csipet fahéj
- 4 ek (kb 65 g) hideg vaj
Elkészítés
Melegítsd elő a sütőt 190ºC-ra. A lisztet szitáld át a sóval, a sütőporral és a szódabikarbónával. A vajat keverd habosra a cukorral amíg kifehéredik, majd egyenként keverd hozzá a tojásokat. Add hozzá a lisztes keverék harmadát, majd az író harmadát, és így tovább váltakozva, amíg el nem fogy. Vigyázz, hogy ne keverd túl, csak épp addig, míg összeáll. Óvatosan forgasd bele az áfonyát.
A morzsához keverd össze a cukrot, a lisztet és a fahéjat, majd morzsold el benne a hideg vajat, hogy egy durva morzsát kapj. A muffinpapírral bélelt formákat töltsd majdnem tele a az áfonyás masszával, majd szórd meg a tetejét a morzsával. Süsd kb. fél órát, tűpróbával ellenőrizd.