Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Állítólag ez a világ legjobb muffin receptje

Így ünnepeljük az áfonyás muffin napot
2017. július 11.

Amikor ezt megtudtam, hogy az áfonyás muffinnak van napja, örömtáncot jártam. Ennek a muffinnak itthon gyakorlatilag semmi hagyománya nincs, nekem viszont az amerikai gyermekkori éveimet idézi, és minden harapás egy falat Amerika! Rögtön tudtam, hogy meg kell osztanom veletek a receptet, mely szerintem a világ legjobb muffinja, pont. Író van benne, amihez már itthon is könnyen hozzá lehet jutni (he nem, helyettesítsd kefírrel, az nagyon hasonóan működik), sütőpor és szódabikarbóna, hogy extramagas legyen. A tetején pedig ropogós morzsa. Vagyis: egy az áfonyától és az írótól savanykás, édes tészta, aminek a teteje még ropogós is. Most komolyan, van még kérdés?

Mindjárt írom is a receptet, de előtte magyarázkodok egy kicsit: nyilván elképzelhetó ez a muffin a morzsa nélkül is – mely a tetejét ropogóssá teszi –, csak minek? Egy muffin szerintem pont eléggé unalmas tud lenni, ha mindenféle krémekkel, szószokkal, csicsákkal nem léptetik elő cupcake-ké. Viszont egy ilyen kis csavarral, mint ez a pár perc alatt összedobható morzsa, máris egy izgalmasabb muffint veszel ki a sütőből.

 Na ennyit a magyarázkodásról, jöhet a recept.

Hozzávalók

  • 38 dkg liszt
  • csipet só
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 1 ek sütőpor
  • 12 dkg puha vaj
  • 15 dkg cukor
  • 2 nagy tojás
  • 3 dl író
  • 15-20 dkg áfonya (ízlés szerint)
  • A morzsához:
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg liszt
  • csipet fahéj
  • 4 ek (kb 65 g) hideg vaj

Elkészítés

DSC_2175

Melegítsd elő a sütőt 190ºC-ra. A lisztet szitáld át a sóval, a sütőporral és a szódabikarbónával. A vajat keverd habosra a cukorral amíg kifehéredik, majd egyenként keverd hozzá a tojásokat. Add hozzá a lisztes keverék harmadát, majd az író harmadát, és így tovább váltakozva, amíg el nem fogy. Vigyázz, hogy ne keverd túl, csak épp addig, míg összeáll. Óvatosan forgasd bele az áfonyát.

A morzsához keverd össze a cukrot, a lisztet és a fahéjat, majd morzsold el benne a hideg vajat, hogy egy durva morzsát kapj. A muffinpapírral bélelt formákat töltsd majdnem tele a az áfonyás masszával, majd szórd meg a tetejét a morzsával. Süsd kb. fél órát, tűpróbával ellenőrizd.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Süss lekvárt!

Süss lekvárt!

Éttermi trükköt mutat Horvát Sára

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!