Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Krémes is, habos is, puha is, roppanós is, torta is, keksz is. A lényeg, hogy epres és isteni!

"Magyarul a „minek nevezzelek” jut először eszembe, mert ez tulajdonképpen egy epres kis tortácska, de nem úgy. Vagyis úgy, de mégsem" :)
2017. május 8.

Mivel elindult az eperszezon, kihagyhatatlan a repertoáromból az angol klasszikus, a strawberry shortcake. Minden évben többször elkészítem ezt a finomságot, ha sütemény, és epres sütemény, akkor nekem ez az a bizonyos.

Magyarul a „minek nevezzelek” jut először eszembe, mert ez tulajdonképpen egy epres kis tortácska, de nem úgy. Vagyis úgy, de mégse, na szóval ez a shortcake egy omlós tészta, igazából kekszes jellegű, és benne hivatalosan clotted cream, azaz sűrű tejszín található,  nagyjából a vaj és a tejszínhab határán valahol, valamint eper, akár nyersen, akár sütve (nyami!), akár főzve. Egyszerű de nagyszerű, torta is, keksz is, és a nemrég veletek is megosztott tippnek is köszönhetően légiesen könnyed.

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 19 dkg finomliszt
  • 3 dkg kukoricaliszt (nem keményítő!)
  • 2  főtt tojássárgája
  • 1 ek sütőpor
  • csipet só
  • 3 evőkanál cukor + a szóráshoz
  • 9 dkg vaj
  • 1 ½ dl tejszín + 2-3 ek
  • Az epres töltelékhez:
  • ½ kg eper
  • 4 ek cukor
  • ½ rúd vanília
  • ½  citrom leve
  • 2 ½ dl tejszín
  • 2 ek porcukor

Elkészítés

A legegyszerűbb, ha a liszteket, a sót, a 3 ek. cukrot és a tojássárgáját belepakolod a késes aprítódba, mert így tuti elvegyül a tojássárgája. Ha nincs ilyened, akkor passzírozd át a tojássárgáját egy szűrőn, és kézzel keverd össze a száraz hozzávalókat, majd morzsold el benne a hideg, kis kockákra vágott vajat. Ha már csak borsónyi vajdarabok vannak benne, add hozzá az 1 ½ dl tejszínt, és dolgozd össze annyira, hogy épp, csak összeálljon. Ha nagyon száraz lenne, adhatsz még hozzá a tejszínből. Formázz belőle egy nagy labdát, majd oszd 6 egyenlő részre, és minimális gyúrással készíts belőle kis golyókat, amelyeket helyezz sütőpapírral bélelt tepsire. Kissé kilapíthatod, de ne laposra! Tedd a hűtőbe pihenni legalább fél órára. Közben tisztítsd meg az epret, majd vágd félbe. A nagyobb részét cukrozd meg, és add hozzá a citromlé felét, majd add hozzá a vaníliarudat is, és közepes lángon főzd, míg szirupos nem lesz, kb. 15 percig. Add hozzá a maradék citromlevet, majd tedd  félre hűlni. A többi felezett epret csak tedd félre felhasználásig.

Melegítsd elő a sütőt 180ºC-ra. Kend meg a tésztahalmok tetejét tejszínnel, és szórd meg kevés cukorral, majd tedd a sütőbe kb. 35 percre, míg a széle el nem kezd barnulni. Vedd ki, és tedd félre hűlni.

Verd fel a tejszínhabot a porcukorral. Villával feszegesd ketté (vághatod is) a kihűlt kekszet, kanalazz bele 1-2 ek. tejszínhabot, majd 3-4 ek. eperkompótot. Végül adj hozzá a friss eperből is. Sokféle textúra, krémes, habos, puha és roppanós találkozik, egy kellemesen édes, és egyszerre savanykás desszertben. 

epres2

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Rendhagyó mini sajttorta, amely elsősorban cukorbetegeknek és diétázóknak ajánlott

Rendhagyó mini sajttorta, amely elsősorban cukorbetegeknek és diétázóknak ajánlott

Másodsorban a mini étel cuki, vonzza a gyerekeket. Harmadrészt pedig könnyen variálható ez a finom kis tortácska!
Mese a mégis könnyű éclairről

Mese a mégis könnyű éclairről

Persze szuper recept is jár hozzá és sok sok jó tanács!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.