Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Krémes is, habos is, puha is, roppanós is, torta is, keksz is. A lényeg, hogy epres és isteni!

"Magyarul a „minek nevezzelek” jut először eszembe, mert ez tulajdonképpen egy epres kis tortácska, de nem úgy. Vagyis úgy, de mégsem" :)
2017. május 8.

Mivel elindult az eperszezon, kihagyhatatlan a repertoáromból az angol klasszikus, a strawberry shortcake. Minden évben többször elkészítem ezt a finomságot, ha sütemény, és epres sütemény, akkor nekem ez az a bizonyos.

Magyarul a „minek nevezzelek” jut először eszembe, mert ez tulajdonképpen egy epres kis tortácska, de nem úgy. Vagyis úgy, de mégse, na szóval ez a shortcake egy omlós tészta, igazából kekszes jellegű, és benne hivatalosan clotted cream, azaz sűrű tejszín található,  nagyjából a vaj és a tejszínhab határán valahol, valamint eper, akár nyersen, akár sütve (nyami!), akár főzve. Egyszerű de nagyszerű, torta is, keksz is, és a nemrég veletek is megosztott tippnek is köszönhetően légiesen könnyed.

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 19 dkg finomliszt
  • 3 dkg kukoricaliszt (nem keményítő!)
  • 2  főtt tojássárgája
  • 1 ek sütőpor
  • csipet só
  • 3 evőkanál cukor + a szóráshoz
  • 9 dkg vaj
  • 1 ½ dl tejszín + 2-3 ek
  • Az epres töltelékhez:
  • ½ kg eper
  • 4 ek cukor
  • ½ rúd vanília
  • ½  citrom leve
  • 2 ½ dl tejszín
  • 2 ek porcukor

Elkészítés

A legegyszerűbb, ha a liszteket, a sót, a 3 ek. cukrot és a tojássárgáját belepakolod a késes aprítódba, mert így tuti elvegyül a tojássárgája. Ha nincs ilyened, akkor passzírozd át a tojássárgáját egy szűrőn, és kézzel keverd össze a száraz hozzávalókat, majd morzsold el benne a hideg, kis kockákra vágott vajat. Ha már csak borsónyi vajdarabok vannak benne, add hozzá az 1 ½ dl tejszínt, és dolgozd össze annyira, hogy épp, csak összeálljon. Ha nagyon száraz lenne, adhatsz még hozzá a tejszínből. Formázz belőle egy nagy labdát, majd oszd 6 egyenlő részre, és minimális gyúrással készíts belőle kis golyókat, amelyeket helyezz sütőpapírral bélelt tepsire. Kissé kilapíthatod, de ne laposra! Tedd a hűtőbe pihenni legalább fél órára. Közben tisztítsd meg az epret, majd vágd félbe. A nagyobb részét cukrozd meg, és add hozzá a citromlé felét, majd add hozzá a vaníliarudat is, és közepes lángon főzd, míg szirupos nem lesz, kb. 15 percig. Add hozzá a maradék citromlevet, majd tedd  félre hűlni. A többi felezett epret csak tedd félre felhasználásig.

Melegítsd elő a sütőt 180ºC-ra. Kend meg a tésztahalmok tetejét tejszínnel, és szórd meg kevés cukorral, majd tedd a sütőbe kb. 35 percre, míg a széle el nem kezd barnulni. Vedd ki, és tedd félre hűlni.

Verd fel a tejszínhabot a porcukorral. Villával feszegesd ketté (vághatod is) a kihűlt kekszet, kanalazz bele 1-2 ek. tejszínhabot, majd 3-4 ek. eperkompótot. Végül adj hozzá a friss eperből is. Sokféle textúra, krémes, habos, puha és roppanós találkozik, egy kellemesen édes, és egyszerre savanykás desszertben. 

epres2

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Rendhagyó mini sajttorta, amely elsősorban cukorbetegeknek és diétázóknak ajánlott

Rendhagyó mini sajttorta, amely elsősorban cukorbetegeknek és diétázóknak ajánlott

Másodsorban a mini étel cuki, vonzza a gyerekeket. Harmadrészt pedig könnyen variálható ez a finom kis tortácska!
Mese a mégis könnyű éclairről

Mese a mégis könnyű éclairről

Persze szuper recept is jár hozzá és sok sok jó tanács!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!