Tavaszi eperpite
Május utolsó napjait tapossuk, vagyis – bár a hőmérő mást mutat – lassan megérkezik a nyár! Az eper már elöntötte a piacokat, a mostaninál már csak édesebb lesz, viszont ez a pite akkor is működik, ha esetleg életünk legrosszabb eprét fogtuk volna ki. Ugyanis olyan sokáig sül, hogy gyakorlatilag lekvárrá fő a pitében, és édessé, krémessé válik.
Hozzávalók
egy kb. 20-22 cm átmérőjű formához- 18 dkg liszt
- 1 ½ tk. sütőpor
- csipet só
- 8 ½ dkg puha vaj
- 20 dkg + 2 ek. cukor
- 1 nagy tojás
- 1 tk. vaníliakivonat
- 1 ¼ dl tej
- 35-40 dkg eper megpucolva
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 180 ºC-ra, és kivajazunk egy csatos tortaformát. Egy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport és a sót, egy másik, nagyobb tálban pedig (lehetőleg robotgéppel) kikeverjük a vajat a 20 dkg cukorral. Amikor habos, hozzáadjuk a tojást, a vaníliát és a tejet, majd simára keverjük a lisztes keverékkel.
A tésztát a formába simítjuk, majd belenyomkodjuk az eperszemeket, végül megszórjuk a maradék cukorral. 10 percig sütjük, ezután lejjebb vesszük a hőmérsékletet 160 ºC-ra, és kb. 1 órát sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk kihűlni a formában, majd szeletekre vágva tálaljuk a süteményt.