Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Shrimp scampi, a “rák rák”

Ha nem most lenne az amerikai shrimp scampi nap, akkor is tökéletes lenne ez az étel… Akár böjt idejére is. Horvát Sára mutatja a receptet.
2019. április 20.

A scampi tulajdonképpen egy különlegesen ízletes rákfajta: a languszta, ami a Földközi-tengerben és az Atlanti-óceán észak-keleti részein él. Ezért valójában vicces a „shrimp scampi” elnevezés, hiszen a shrimp angolul királyrákot jelent, erre cserélték az amerikai szakácsok a langusztát, megtartva mindkét nevet…

A shrimp scampi ma már inkább egy elkészítési módot takar: rákos tészta, amelyet fehérborral, fokhagymával és vajjal készítenek, majd egy karéj jófajta kenyérrel kínálnak.

Hozzávalók

4 személyre
  • ½ kg tészta (spagetti vagy linguini)
  • 4 ek. vaj
  • 4 ek. olívaolaj
  • 2 mogyoróhagyma apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • ½ kg királyrák, közepes méretű, megtisztítva, farokkal*
  • 1 ½ dl száraz fehérbor
  • 1 citrom leve
  • 2 ek. apróra vágott petrezselyem
  • reszelt parmezán a tálaláshoz

Elkészítés

Fotó: 123RF

A tésztát az utasítás szerint megfőzzük, de 1 perccel kevesebb ideig hagyjuk a vízben.

Ezalatt 2 ek. vajat és 2 ek. olajat felmelegítünk egy serpenyőben, hozzáadjuk a mogyoróhagymát és a fokhagymát, majd 3-4 perc alatt üvegesre pároljuk. Sózzuk, borsozzuk a rákot, majd ezt is a serpenyőhöz adjuk, és addig pirítjuk, amíg rózsaszínű nem lesz, 2-3 percig.

Félretesszük a rákot, a serpenyőt viszont tovább használjuk: beleöntjük a bort és a citromlevet, felforraljuk, hozzáadjuk a maradék vajat és olajat, sózzuk, borsozzuk, majd ha elkeveredett, hozzáadjuk a tésztát és a petrezselymet. Lefedjük 1 percre. 1 perc után hozzáadjuk a rákot, átkeverjük, és forrón tálaljuk parmezánnal és fokhagymás (vagy fokhagyma nélkül) pirított kenyérrel.

*A rák akkor néz ki szépen, ha a tisztításnál – vagyis amikor kiemeljük a bélcsatornáját – kissé be is vágjuk. Ettől szétnyílik, és könnyebben, szebben pöndörödik.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Húsvéti csokitojás

Húsvéti csokitojás

Az idei tojáskereséshez készítsetek csokitojásokat is!
Mediterrán penne egytál

Mediterrán penne egytál

Ezt az ételt még azok a gyerekek is megeszik, akik nem rajonganak a zöldségekért – mondja Horvát Sára.
Karamell – nem csupán édesség lehet belőle

Karamell – nem csupán édesség lehet belőle

Horvát Sára különleges recepttel készült az amerikai karamell napra...

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.