Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Shrimp scampi, a “rák rák”

Ha nem most lenne az amerikai shrimp scampi nap, akkor is tökéletes lenne ez az étel… Akár böjt idejére is. Horvát Sára mutatja a receptet.
2019. április 20.

A scampi tulajdonképpen egy különlegesen ízletes rákfajta: a languszta, ami a Földközi-tengerben és az Atlanti-óceán észak-keleti részein él. Ezért valójában vicces a „shrimp scampi” elnevezés, hiszen a shrimp angolul királyrákot jelent, erre cserélték az amerikai szakácsok a langusztát, megtartva mindkét nevet…

A shrimp scampi ma már inkább egy elkészítési módot takar: rákos tészta, amelyet fehérborral, fokhagymával és vajjal készítenek, majd egy karéj jófajta kenyérrel kínálnak.

Hozzávalók

4 személyre
  • ½ kg tészta (spagetti vagy linguini)
  • 4 ek. vaj
  • 4 ek. olívaolaj
  • 2 mogyoróhagyma apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • ½ kg királyrák, közepes méretű, megtisztítva, farokkal*
  • 1 ½ dl száraz fehérbor
  • 1 citrom leve
  • 2 ek. apróra vágott petrezselyem
  • reszelt parmezán a tálaláshoz

Elkészítés

Fotó: 123RF

A tésztát az utasítás szerint megfőzzük, de 1 perccel kevesebb ideig hagyjuk a vízben.

Ezalatt 2 ek. vajat és 2 ek. olajat felmelegítünk egy serpenyőben, hozzáadjuk a mogyoróhagymát és a fokhagymát, majd 3-4 perc alatt üvegesre pároljuk. Sózzuk, borsozzuk a rákot, majd ezt is a serpenyőhöz adjuk, és addig pirítjuk, amíg rózsaszínű nem lesz, 2-3 percig.

Félretesszük a rákot, a serpenyőt viszont tovább használjuk: beleöntjük a bort és a citromlevet, felforraljuk, hozzáadjuk a maradék vajat és olajat, sózzuk, borsozzuk, majd ha elkeveredett, hozzáadjuk a tésztát és a petrezselymet. Lefedjük 1 percre. 1 perc után hozzáadjuk a rákot, átkeverjük, és forrón tálaljuk parmezánnal és fokhagymás (vagy fokhagyma nélkül) pirított kenyérrel.

*A rák akkor néz ki szépen, ha a tisztításnál – vagyis amikor kiemeljük a bélcsatornáját – kissé be is vágjuk. Ettől szétnyílik, és könnyebben, szebben pöndörödik.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Húsvéti csokitojás

Húsvéti csokitojás

Az idei tojáskereséshez készítsetek csokitojásokat is!
Mediterrán penne egytál

Mediterrán penne egytál

Ezt az ételt még azok a gyerekek is megeszik, akik nem rajonganak a zöldségekért – mondja Horvát Sára.
Karamell – nem csupán édesség lehet belőle

Karamell – nem csupán édesség lehet belőle

Horvát Sára különleges recepttel készült az amerikai karamell napra...

Napi ajánlatunk

Top videók

Epres-zabos pohárdesszert

Húsvét után pont egy ilyen könnyed desszertre van szükségünk!

Baconbe tekert fasírtok tepsis burgonyával

Hiába borongós az idő, a parázskrumpli már a nyarat idézi.

Emeletes tortilla

Vagy hívhatjuk akár pitének is… Laktató és gyors ebéd rohanós napokra.