Grillcsirkét a napra
…. Öööö, vagyis a grillcsirke napja de közben persze igen, grillcsirkét a napra is, mármint, meleg van, és süt a nap. Ez a saláta pedig a nagy melegben is frissít, és könnyű elkészíteni, köszönhetően pont a grillcsirkének. Mert ugye a grillcsirke készen kapható, finom, ropogós a bőre, épp jól fűszeres, és magában is neki lehet esni, és akár kézzel is tépni.
És aztán persze ott a sok lehetőség, amit egy ilyen csirke felkínál, mert ha már készen van, akkor tovább lehet gondolni, hogy tésztába, salátába, egytálételbe hogyan lehet használni. Én most egy salátát mutatok, ami valóban frissít, mert menta is van benne, ropogós, laktató, és valahogy minden pont jó arányban van benne. Aki szereti az ázsiai ízeket, előnyt élvez, mert ez egy vietnámi ihletésű saláta, üvegtésztával, korianderrel, és az édes, savanyú, kesernyés, sós öntettel, ami tökéletes egyensúlyba hozz az egész salátát.
Hozzávalók
- Az öntethez:
- 3 lime leve
- 2 ek rizsecet
- 2 ek méz
- 2 ek apróra vágott citromnád, vagy citromfű levél
- 1 ek halszósz
- 1 ek apróra vágott gyömbér (kb. 1 ujjnyi)
- 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 125 ml olíva olaj
- A salátához:
- 1 grillcsirke melle és combja kifilézve, felcsíkozva
- 5 dkg száraz üvegtészta
- 1 kis fej jégsaláta felcsíkozva, vagy tépkedve
- 1 szál répa csíkokra vágva
- 1 piros kaiforniai paprika felcsíkozva
- fél kígyóuborka csíkokra vágva
- 2 szál újhagyma felkarikázva
- 1 avokádó felszeletelve
- 2 marék korianderlevél apróra vágva
- 2 marék mentalevél apróra vágva
Elkészítés
Az öntethez az összes hozzávalót rázd össze egy üvegben. Az öntet negyedét öntsd egy tálba, forgasd meg benne a csirkecsíkokat, és hagy addig állni, míg elő nem készíted a salátát.
A salátához először a tésztát főzd meg a csomagoláson szereplő instrukciók szerint. Ha ezzel megvagy, a csirkén kívül az összes hozzávalót tedd egy nagy tálba, vagy ahogy én szoktam, rétegezd egy nagy, lapos tányérra. A csirkét csöpögtesd le, és egy felforrósított serpenyőben pár perc alatt pirítsd körbe. Rendezd a saláta tetejére, locsolgasd meg a maradék öntettel, és nyugodtan ess neki, mert nem fog sokáig tartani.