Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Karalábé ropogós

Egyszerűen elkészíthető vegetáriánus tócsni Sárától.
2018. May 14.

Jó, nevezhetjük karalábé fasírtnak is, de az nem is olyan szép, meg azt feltételezi, hogy valami töltelék anyag is van benne. De ebben csak egy kevés liszt van a kötelező tojáson kívül, nincs kenyér, nincs zsemlemorzsa, hagyma, fokhagyma. Most csak a karalábé zsenge, tavaszi ízére figyelünk, úgyhogy még a fűszereket is elhagytam belőle, de persze kakukkfű, akár rozmaring, petrezselyem, bazsalikom mind mehet bele (azért ne egyszerre). Mert mikor máskor figyeljünk rá, mint most, amikor szezonja van – bár egész évben kapni. Persze persze, nálunk is leginkább nyersen fut, én magam is szeretem nyersen elropogtatni, és a gyerekek is leginkább a ropogós zöldségeket szeretik. Mondanom sem kell, hogy azt, hogy magas a rosttartalma, és, hogy tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, valamint, hogy kifejezetten fogyókúrás étel az alacsony kalóriatartalma miatt (tele van vízzel), nem említettem a gyerekeknek, de nálam azért ez is nyom a latban.

Na de ha nem nyersen esszük, akkor karalábélevesnek vajgaluskával, vagy így, mert… egészen egyszerűen azért így, mert így finom. Mi felnőttek, szeretjük az egyszerű, de nagyszerű Srirachás majonézzel fogyasztani, a gyerekek pedig leginkább tejföllel – szerintem mindkettő jó, sőt, a tejföl, sajt kombináció talán a legjobb.

Hozzávalók

  • 2 karalábé
  • 1 tojás
  • 2 ek liszt
  • só, bors
  • olaj a sütéshez

Elkészítés

A karalábét alaposan hámozd meg, mert a héja nagyon fás, rostos, és nehezen rágható, főleg sütve. Ez alól kivétel lehet a mostani, zsenge karalábé, aminek még a héja is olyan, de olyan… szóval akkor nem kell hámozni, na. Nagylyukú reszelőn reszeld le, majd egy textílpelenkába csomagolva (lehet erős papírtörölköző vagy konyharuha is) nyomkodj ki belőle minden vizet.

A tojást alaposan habard el egy villával, majd add hozzá a kinyomkodott karalábét, hintsd meg a liszttel, végül sózd, borsozd. Kb. fél ujjnyi olajat hevíts közepesen magas lángon, majd ebbe kanalazz nagyjából 1 evőkanálnyi halmokat, amelyeket lapogass el. 2-3 perc alatt szépen meg is pirul az egyik oldala, ekkor óvatosan fordítsd meg és jöhet a másik, ugyanígy. Szedd papírtörölközőre, majd nagyszemű sóval, vagy sópehellyel megszórva tálald a kedvenc mártogatósoddal.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Tőkehalfilé zöldfűszeres bulgurral

Tőkehalfilé zöldfűszeres bulgurral

Ma egy nagyon szuper világnapot ünneplünk: egyél amit akarsz nap!
Epres gazpacho

Epres gazpacho

Sosem elég az eperből, és amíg van, addig enni kell. Ráadásul nem is csak édesen, hanem pl. egy nagyon gazdag, nagyon ízletes gazpachoban, sósan.
Micsoda az a hoagie?

Micsoda az a hoagie?

Nagy kedvenc ez a szendvics, még világnapja is van!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!