Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Elegáns, mégsem bonyolult desszert: Mézzel sült körte gesztenyés karamellel és csokilapokkal

Persze a tálaláson is sok múlik!
2018. január 19.

Ez egy igazán elegáns desszert, főleg, ha úgy is tálalod. A karamellszósz különleges, a körte édes, a csokilap keserű és roppan, és ha a végén egy kevés lime héjat is reszelsz rá, akkor a sav sem hiányzik a tányérról. Ráadásul az egész sokkal kevésbé bonyolult, mint ahogy hangzik. A karamellben annyi a trükk, hogy cukrozatlan, tehát natúr gesztenyepürét használj, különben olyan édes lesz, hogy nem lehet megenni. A csokilapnak pedig idő kell, viszont ha egyszer kész, akkor bármeddig eláll. A körte hamar megvan, főleg, ha szeletekben sütöd, de választhatod azt az utat is, hogy egészben, vagy félbe vágva párolod meg. Lássunk is neki!

Hozzávalók

  • A csokilaphoz:
  • 10 dkg kakópor
  • 10 dkg porcukor
  • A karamellhez:
  • 20 dkg cukor
  • 3 ek víz
  • 4 ek vaj (kb 65 g)
  • 125 ml tejszín
  • 1 tk tengeri só (vagy ízlés szerint)
  • 125 g gesztenyepüré
  • A körtéhez:
  • 6 körte meghámozva, kimagozva, felszeletelve
  • 8 ek méz
  • 1 rúd vanília
  • ½ lime leve és reszelt héja.

Elkészítés

A csokilaphoz melegítsd elő a sütőt 90ºC-ra. Keverd össze a porcukrot és a kakót annyi meleg vízzel, hogy tejszín állagú legyen, majd ezt simítsd sütőpapírral bélelt tepsibe, és tedd be száradni a sütőbe. Néha nyisd ki az alját, hogy a pára kiszabadulhasson a sütőből, de hagyd kb. 2 órát száradni. A vége egy csipsz szerű, roppanós, törhető lap lesz. Ha kész, tedd félre, hosszútávon tárold zárható dobozban vagy zacskóban.

A karamellszószhoz a cukrot és a vizet keverd össze egy vastagtalpú, mélyebb lábosban, majd tedd fel közepes lángra. Hagyd, míg felforr és elkezd barnulni, ne kevergesd. Ha már mélybarna, a tűzről lehúzva, négy részletben add hozzá a vajat, és keverj, keverj, amíg egyenként el nem olvad.  Tedd vissza nagyon alacsony lángra, ha szükséges, és lassan öntsd hozzá  tejszínt is, és alaposan keverd el. Elzárhatod a lángot, és add hozzá a sót is és morzsold bele a gesztenyepürét is, amit szintén alaposan keverj el. Hűtőben tárolhatod kb 2 hétig, de akkor azért melegítsd meg egy kicsit, hogy folyósabb legyen.

Melegítsd elő a sütőt 200ºC-ra. A körtszeleteket forgasd össze a mézzel és a vaníliarúd kikapart magjaival és a rúddal magával. Sütőpapírral bélelt tepsiben süsd 15-20 percig, majd tedd félre hűlni. Kb. 2 körtényit szürőkanállal tegyél a turmixba és csurgasd hozzá a lime levét, majd pürésítsd.

Tálaláshoz kanalazz a karamell szószból a tányérra, rendezd rá a körteszeleteket, díszítsd a csokilapokkal, és néhány potty körtepürével. Reszelj rá lime héjat és tálalhatod is.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Keksz vagy torta? Répatorta keksz!

Keksz vagy torta? Répatorta keksz!

Ezek a kekszek egyébként valóban apró répatorták, azaz ugyanolyan tésztából készülnek. Nagy előnyük még a tortával szemben, hogy a szélük ropogósra sül.
Rendhagyó szezonális desszert: Leveles tésztában sült körte

Rendhagyó szezonális desszert: Leveles tésztában sült körte

Nem annyira egyszerű, mint a Tarte Tatin, de nem sokkal bonyolultabb, viszont sokkal komplexebb ízű desszert, hiszen a körtét először borban, fűszerek társaságában pároljuk meg, és csak aztán megy a sütőbe egy adag leveles tésztába csavarva.
Szalagos fánk, de most másképp

Szalagos fánk, de most másképp

Olajban sült édesség Hanukára

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!