Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Külsőre egy rusztikus fatörzsre emlékeztet a csupa egészséges alapanyagból készült piskótatekercs, ízre azonban egy igazi téli szívmelengető csokoládés-gesztenyés sütemény

Karácsonyi gesztenyés fatörzs
2017. December 14.

Hozzávalók

  • Piskótához:
  • 2,5 dkg zabliszt
  • 5 dkg eritrit
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • 2,5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 3 db tojás
  • Krémhez:
  • 20 dkg cukrozatlan gesztenyepüré
  • 2 evőkanál vanília aroma
  • 2 dkg kukoricakeményítő
  • 7 dkg eritrit
  • 2 dl tej
  • Bevonathoz:
  • 1 db érett avokádó
  • 1 db érett banán
  • 2 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 5 dkg eritrit
  • porrá őrölt eritrit
  • gránátalma

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Összekeverjük a piskóta száraz hozzávalóit, a lisztet, a kakaóport, az eritritet és a sütőport, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját és kb. 0,5 dl vízzel csomómentesre keverjük. A tojások fehérjét robotgéppel kemény habbá verjük, majd óvatosan a többi hozzávalóhoz forgatjuk. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsiben egyenletesen eloszlatjuk, majd az előmelegített sütőben kb. 12 percit sütjük. Ha elkészült, még melegen sütőpapírral együtt feltekerjük, és hűlni hagyjuk.

A gesztenyekrémhez csomómentesre keverjük a kukoricakeményítőt az eritrittel, a vaníliaaromával és a tejjel, majd közepes lángon folyamatos kevergetés mellett elkezdjük felforralni, amíg be nem sűrűsödik. Ekkor levesszük a gázról és krémesre keverjük a gesztenyepürével.

A csokoládékrémhez aprítógépbe kanalazzuk a puha avokádó húsát, belekarikázzuk a banánt, végül hozzáadjuk a kakaóport és az eritritet. Addig turmixoljuk, amíg teljesen krémes, csomómentes krémet kapunk.

Végül összeállítjuk a süteményt. A piskótáról óvatosan leválasztjuk a sütőpapírt, majd kiterítjük, egyenletesen eloszlatjuk rajta a gesztenyekrémet és a rövidebbik oldala mentén feltekerjük. Óvatosan egy tálcára helyezzük a tekercset, és körbekenjük a csokoládékrémmel. Ha szeretnénk „fatörzsszerű” rusztikus külsőt a sütinek, nem kell a tökéletes elsimításra törekednünk. Végül ízlés szerint megszórjuk gránátalma magokkal és porrá őrölt eritrittel.

Tálalás előtt legalább fél órát a hűtőben pihentetjük, hogy könnyebben szeletelhető legyen.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kókuszos túrógolyó hóemberek - csupa egészséges hozzávalóból

Kókuszos túrógolyó hóemberek - csupa egészséges hozzávalóból

A kókuszos túrógolyó egy nagyon egyszerű, sütés nélküli, egészséges édesség, amit még a gyerekek is teljesen egyedül el tudnak készíteni, és a téli időszakhoz kapcsolódva hóember figurákat tudnak belőlük formázni.
Körteleves tejberizsgombóccal

Körteleves tejberizsgombóccal

Egy igazán őszies hangulatú finom gyümölcsös krémleves, ami tejberizsgombóccal tálalva szinte egy desszerttel is felér.
Édesburgonyás pite

Édesburgonyás pite

Amerikában, novemberben szinte mindenki hálaadásnapi lázban ég, sorra készülnek a pulykás és sütőtökös finomságok, na meg az édes és sós piték. Én egy édesburgonyás pite desszerttel készültem erre az alkalomra.

Napi ajánlatunk

Top videók