Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Édesburgonyás pite

Amerikában, novemberben szinte mindenki hálaadásnapi lázban ég, sorra készülnek a pulykás és sütőtökös finomságok, na meg az édes és sós piték. Én egy édesburgonyás pite desszerttel készültem erre az alkalomra.
2017. november 20.

Hozzávalók

22 cm-es formához
  • 40 dkg édesburgonya
  • 15 dkg zabpehelyliszt
  • 5 dkg kókuszolaj
  • 5 dkg natúr joghurt
  • 10 dkg eritrit
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál vanília aroma
  • 1 evőkanál fahéj
  • 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 3 db tojásfehérje
  • 3 dkg porrá őrölt eritrit

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. Az édesburgonyákat alaposan megmossuk, majd héjastól az előmelegített sütőbe tesszük és 40 perc alatt teljesen puhára sütjük.

A pitetésztához összemorzsoljuk a zablisztet a kókuszolajjal és 5 dkg eritrittel, végül hozzáadjuk a natúr joghurtot is és tésztává gyúrjuk. Egy kókuszolajjal kikent piteformába vagy kapcsos tortaformába nyomkodjuk a tésztát úgy, hogy egy kb. 3-4 cm-es pereme legyen a pitének.

A sütő hőfokát mérsékeljük 180°C-ra.

A kihűlt édesburgonyákról könnyedén lehúzzuk a héját, majd villával pépesítjük. Összekeverjük a tojással, 5 dkg eritrittel, a vanília aromával, a fahéjjal és a mézeskalács fűszerekkel. Ezt a masszát kanalazzuk a pitetésztába, majd az előmelegített sütőbe tesszük 35 percre.

Az idő letelte előtt pár perccel kemény habbá verjük a tojásfehérjéket, majd óvatosan hozzáadjuk a porrá őrölt eritritet. Kivesszük a sütőből a pitét, egyenletesen eloszlatjuk a tetején a habot, majd visszatesszük további 2-3 percre, amíg szépen megbarnul a tojásréteg.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kínai narancsos csirke, egészségesebben

Kínai narancsos csirke, egészségesebben

Kínai éttermekben sokszor találkozhatunk ezzel az étellel, de legtöbbször sajnos csak a zsírban tocsogó verzióval. Otthon elkészítve erre könnyedén odafigyelhetünk, miközben ugyanúgy élvezhetjük a kelet ízeit.
Frissen sült, teljes kiőrlésű bagel házilag

Frissen sült, teljes kiőrlésű bagel házilag

A bagel az egyik kedvenc péksüteményem, különösen, amikor frissen sült és puha. Sósan fogyasztva a füstölt lazacos-krémsajtos verzió a kedvencem, de a mogyoróvajas-banános tölteléket is érdemes kipróbálni.
Körteleves tejberizsgombóccal

Körteleves tejberizsgombóccal

Egy igazán őszies hangulatú finom gyümölcsös krémleves, ami tejberizsgombóccal tálalva szinte egy desszerttel is felér.

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.