Körteleves tejberizsgombóccal
Hozzávalók
2 adaghoz- 60 dkg körte
- 1 l víz
- 1 db citrom
- 3 evőkanál vanília aroma
- 5 dkg kerekszemű rizs
- 8 dl tej
- 2 evőkanál kukoricakeményítő
- 5 dkg eritrit
- 1 evőkanál fahéj
- 5 dkg porrá őrölt eritrit
Elkészítés
A vizet feltesszük forrni. A körtét meghámozzuk, kimagozzuk és felkockázzuk nagyjából egyenlő darabokra. A citromot alaposan megmossuk, felkarikázzuk és kimagozzuk. A körtét és a citromot is a forrásban lévő vízbe tesszük.
Ezalatt a rizsből 5 dl tejben 1 evőkanál vaníliaaroma hozzáadásával sűrű, „ragacsos” tejberizst főzünk, majd hűlni hagyjuk, amíg teljesen összeáll. 10 perc főzés után eltávolítjuk a citromkarikákat és a körte felét. A maradékot botmixerrel vagy turmixgéppel összeturmixoljuk, majd visszatesszük bele a körtedarabokat
A kukoricakeményítőt összekeverjük az eritrittel, majd kézi habverő segítségével csomómentesre keverjük a maradék 3 dl tejben. Ezt fokozatosan hozzáadjuk a leveshez, majd alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. 2 evőkanál vanília aromával és fahéjjal ízesítjük.
A kihűlt tejberizsből vizes kézzel kis gombócokat formázunk, majd a porrá őrölt eritritbe hempergetjük őket. A mélytányér közepén tálaljuk a tejberizs gombócokat, erre merjük ki az elkészült körtelevest.