Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Tepsis gomba

Jöjjön a gomba, most köretként.
2018. március 17.

Március van, ami a piac és a főzés szempontjából is trükkös hónap. Már nagyon itt van, nagyon érezzük a tavaszt, de ez sajnos a piacon még nem látszik, ezért aztán a főztünk is ezt tükrözi. A medvehagyma lesz talán az első igazi friss növény, de most még az sem bújt elő, úgyhogy maradnak a kicsit téliesebb ételek – de már nem sokáig.

Köret szempontból különösen mostoha a téli időszak: gyökérzöldségek, krumpli rizs, tészta, bár mostanában a különböző gabonák is kisegítenek, mint a quinoa, vagy a bulgur.  Mindig bevethető fegyverként viszont ott a gomba, ezúttal kicsit másként. A csiperke eleve hálás darab, kissé húsos, kissé földes ízű, de remekül lehet fűszerezni is, csodásan mennek hozzá a zöldfűszerek, az enyhe és erőteljesebb ízek is. Ez az egyszerűen előkészíthető, és aztán „nem-kell-vele-foglalkozni” köret azért is dobbantja meg a szívem minden egyes alkalommal, amikor elkészítem, mert az egyszerűségében is meg tudja mutatni, hogy a sokszor háttérbe szoruló gomba mire képes. Tulajdonképpen ezért is hagyom egyben (meg azért is, mert így szebb), hogy még jobban csillogjon ez az elnyomott köret.

Hozzávalók

  • 6 dkg vaj
  • 4 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 1/2 ek citromlé
  • 1 tk szárított kakukkfű
  • ½ tk szárított rozmaring
  • só, bors
  • 1 ek szójaszósz vagy balzsamecet
  • 1 kg csiperke

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt 175ºC-ra. A vajat olvaszd fel, majd keverd össze a fűszerekkel, a citromlével és a szójaszósszal vagy balzsamecettel. A gombát tisztítsd meg, és a tepsin forgasd össze a vajas keverékkel. Mehet a sütőbe 12-15 percre, vagy tovább, ha még nincs eléggé megpirulva. Akkor jó, ha szép piros a gomba. Szórd meg friss petrezselyemmel, és már tálalhatod is!

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Stroganoff leves

Stroganoff leves

Aki még márciusban is didereg, annak Sára most mutat egy remek levesreceptet.
Reggeli pite rohanósoknak (is)

Reggeli pite rohanósoknak (is)

"Kijövök, ránézek a pitére, még nem kész, hajtom a gyerekeket fogat mosni, kész a pite, kiveszem, felöltözöm, nógatom a gyerekeket a férjemmel felváltva, sminkelek, felvágom a pitét, mert már ehető hőfokú, 25 réteg, sárnadrág, kabát, csizma, én is felveszem a kabátom, 3 kézbe egy-egy szelet pite, ajtón ki, viszlát!"

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!