Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Nyári polenta

Sárát megihlették a friss, lédús paradicsomok és elhozott nekünk egy könnyen elkészíthető polentát.
2018. június 20.

És igen, eljött végre az idő, amikor elkezdenek beszivárogni a jobbnál jobb, érett, húsos, lédús paradicsomok a piacokra. Egyelőre még lassan, de meg-megmutatják magukat, és jelzik, hogy igen, itt  a mi időnk. Ez az időszak nálunk olyan, mint amikor spárgaszezon van: paradicsomos ételek követik egymást futószalagon, míg már mindenki alig győzi. Itt van például rögtön ez: polenta (sajtos!), savanykás chimichurri, és a sztár, a paradicsomok, mikor milyen, most épp sárga és piros. Szemet gyönyörködtető étel, az biztos!

A polentát érdemes bögrével mérni, mert ahhoz képest kell négyszer annyi folyadék. Így most, az eddigiektől eltérően, én is így adom meg a mértékegységet.

Hozzávalók

  • A chmichurrihoz:
  • 2 marék friss koriander
  • 1 marék friss petrezselyem
  • 1 marék friss oregano
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 ek vörösborecet
  • 8 ek olívaolaj
  • só, bors
  • A polentához:
  • 1 bögre polenta
  • 2 bögre tej
  • 2 bögre víz
  • só, bors
  • 10 dkg vaj felkockázva
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • A paradicsomhoz:
  • 2 ek olívaolaj
  • 35 dkg paradicsom
  • só, bors
  • ½ lila hagyma felszeletelve

Elkészítés

A chimichurrihoz mindent tegyél egy késes aprítógépbe, és keverd addig, míg még épp csak egy kicsit darabosak a levelek. Tedd félre, hadd érjenek össze az ízek.

A polentához forrald fel a tejet és a vizet, sózd, borsozd, majd vékony sugárban, folyamatos kevergetés közben add hozzá a polentát. Alacsony lángon, gyakran kevergetve, 8-10 perc alatt főzd készre. A tűzről lehúzva keverd el benne a vajat, majd a parmezánt is, és ízesítsd, ha szükséges.

Közben a paradicsomokat vágd félbe, negyedbe, mérettől függően. Hevítsd fel az olajat egy serpenyőben, és dobd rá a paradicsomot. 5 percig párold, sózd, borsozd, és add hozzá a lila hagymát, majd húzd le a tűzről.

Kanalazz polentát egy tányérba, a tetejére kanalazz a paradicsomból is, majd locsold meg egy kevés chimichurrival.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Jeges tea sorbet

Jeges tea sorbet

Jeges tea világnapra csináljunk belőle jeges desszertet!
Grillcsirkét a napra

Grillcsirkét a napra

A csirkehús és a saláta sosem rossz páros.
Mini rebarbara piték

Mini rebarbara piték

Az édes eper, a fanyar rebarbara, és egy kevés vanília mindenkinek tökéletes választás – kivéve, ha valaki nem szereti az édeset, de akkor az ne egyen desszertet!

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!