Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Körtés csokis Charlotte torta

Tökéletes desszert a hétvégére
2017. október 27.

Hozzávalók

24cm átmérőjű formához
  • A piskótához
  • 4 db tojás
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 1 evőkanál holland kakaó
  • 3 evőkanál liszt
  • 50 g étcsokoládé
  • Csokimousse-hoz
  • 200 g étcsokoládé
  • 300 ml habtejszín
  • 30 g vaj
  • 4 db tojás
  • 2 evőkanál rumaroma
  • 2 evőkanál krisztálycukor
  • 8 g zselatinpor
  • 100 g porcukor (ízlés szerint több, függ az étcsokoládé kakaótartalmától is)
  • Karamellás körtéhez
  • 4 db érett, puhább körte
  • 10 dkg cukor
  • 1 evőkanál víz
  • frissen őrőlt bors (ízlés szerint)
  • 1 csipet só

Elkészítés

 

Először elkészítjük a piskótát: A tojásokat válasszuk szét, a fehérjét kezdjük el felverni egy csipet sóval, majd amikor kezd habosodni, adjuk hozzá apránként a cukrot. A sárgáját is kihabosítjuk, beleszórjuk a durvára vágott csokoládét, ezután óvatosan hozzáforgatjuk a fehérjéhez. Hozzá szitáljuk a lisztet és a kakaóport, majd ezt is alaposan, de ügyelve arra, hogy a hab ne törjön össze, elkeverjük egy spatula segítségével.

Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a masszát és 180 fokon, kb. 10-12 perc alatt készre sütjük (tűpróbával ellenőrizzük!). Tortaformába hagyjuk kihűlni.

Míg hűl, elkészítjük a mousse-t: Vízgőz felett a csokoládét a vajjal és a rumaromával olvasszuk fel. A tojásokat válasszuk szét. A sárgáját hozzáadjuk a csokoládéhoz alaposan elkeverjük majd hozzáöntjük a habtejszínt is és félretesszük.

A zselatinport annyi hidegvízbe beáztatjuk, hogy éppen ellepje. Ha megduzzadt, melegítsük fel csípősre, majd hozzákeverjük a csokoládéhoz. A fehérjét két evőkanál cukorral kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a csokiba, majd rá kanalazzuk a piskótára és egyenletesen elsimítjuk. 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük.

Amint letelt az 1-2 óra, elkészítjük a karamellás körtét: A körtét meghámozzuk, cikkekre vágjuk. Egy serpenyőt felhevítünk, beleszórjuk a cukrot és egy evőkanál vizet. Lassú tűzön karamellt készítünk, majd megforgatjuk benne a körtét. Sózzuk ízlés szerint, frissen őrölt borssal fűszerezzük. Ha elkészült, díszíthetjük is vele a tortánkat.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Íme a legfinomabb őszi muffin receptje!

Íme a legfinomabb őszi muffin receptje!

Fűszeres sütőtökös muffin

Napi ajánlatunk

Top videók

Epres-zabos pohárdesszert

Húsvét után pont egy ilyen könnyed desszertre van szükségünk!

Baconbe tekert fasírtok tepsis burgonyával

Hiába borongós az idő, a parázskrumpli már a nyarat idézi.

Emeletes tortilla

Vagy hívhatjuk akár pitének is… Laktató és gyors ebéd rohanós napokra.