Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Keksz vagy torta? Répatorta keksz!

Ezek a kekszek egyébként valóban apró répatorták, azaz ugyanolyan tésztából készülnek. Nagy előnyük még a tortával szemben, hogy a szélük ropogósra sül.
2017. november 17.

Van valami ellenállhatatlan vágy bennem arra, hogy tökből, répából, cukkiniből, céklából, vagyis zöldségekből édeset készítsek. Ezek az egyébként is édeskés zöldségek nagyon jól alakulnak édességekké, a cukkini pedig annyira semleges ízű, hogy neki meg mindegy. A répatorta egy ilyen, már-már klasszikusnak számító desszert, amit az egyszerűsége miatt is szeretek, mert liszt, néhány fűszer, sütőpor, cukor, répa és zsiradék felhasználásával finoman lágy, egyáltalán nem száraz sütemény kerekedik, amely izgalmas fűszerezésű és kellemes textúrájú. Remekül megy hozzá a savanykásan édes krémsajtos krém, amelyet nem csak a tetejére, hanem két réteg közé is szoktak kenni. Egy baj van ezzel a tortával (azon kívül, hogy gyorsan fogy): túl nagy. Erre megoldás a répatorta keksz, ami viszont nagyon jól szállítható, bár a tetején a krémre vigyázni kell, de nem is a szállítás a lényeg, hanem az, hogy az ‘adagolása’ optimálisabb, mint egy tortáé. Ezek a kekszek egyébként valóban apró répatorták, azaz ugyanolyan tésztából készülnek. Nagy előnyük még a tortával szemben, hogy a szélük ropogósra sül. És akkor íme, jöhet a recept.

Hozzávalók

Kb. 30 kekszhez
  • 23 dkg liszt
  • ½ tk szódabikarbóna
  • ¼ tk sütőpor
  • csipet só
  • 1 tk fahéj
  • ¼ tk őrölt gyömbér
  • csipet őrölt szerecsendió
  • 12 dkg puha vaj
  • 10 dkg barna cukor
  • 5 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1 tk vanília kivonat
  • 2 közepes répa lereszelve
  • 5 dkg dió durvára vágva
  • A krémhez:
  • 12 ½ dkg krémsajt
  • 5 dkg porcukor
  • ½ ek tej

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt 175ºC-ra, és bélelj ki két tepsit sütőpapírral. Keverd össze a száraz hozzávalókat: a lisztet, a fűszereket, a sót, a sütőport és a szódabikarbónát. A puha vajat a cukrokkal robotgéppel keverd habosra, majd add hozzá a tojást és a vaníliát, és így verd tovább, míg igazán habos, és világos nem lesz. Ezután öntsd bele a lisztes keverék felét, keverd át, add hozzá a répát és a diót és a maradék lisztet, és ezzel is csak addig keverd, míg össze nem áll. Vízbe mártott kanállal 1 ek-nyi halmokat kanalazz a tepsibe, egymástól kb. 5 cm távolságban, és  12-13 percig süsd. Fontos, hogy még puha legyen, de nem baj, ha a szélei már barnulnak. Hagyd pár percet a tepsiben hűlni, majd rácson hűtsd ki teljesen.

Közben készítsd el a krémet: keverd ki a krémsajtot a tejjel és a porcukorral, majd töltsd habzsákba, és tedd a hűtőbe. Ha kihűltek a kekszek, nyomj rájuk valamilyen mintát (lassan hópihét is lehet…) és tálald. Hűtőben tárold, ha nem azonnal fogyasztod, sőt, legjobb, ha nem kened meg a krémmel, és úgy tárolod, így hűtőbe sem kell tenned.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!