Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Burger napra Cubano!

Horvát Sára így ünnepel Dél-Floridában.
2019. május 27.

Igen, igazatok van, az amerikai hamburger napra (holnap lesz) lehetett volna készíteni egy 100. átlagos hamburgert jófajta marhából, kevés marhafaggyúval, csak sütés előtt sózva, ahogyan kell. És nincs is baj ezzel, sőt! Csak éppen most Dél-Floridában élek, ahol a Cubano szendvics mindent ellep, köszönhetően a kubai bevándorlóknak. Ezt a dömpinget mi viszont egyáltalán nem bánjuk, a Cubano ugyanis elképesztően finom: lassan sült disznóhús, sonka, mustár, ementáli sajt és savanyú uborka kerül bele, majd az egészet meggrillezzük. Egy jó sör mellé tökéletes, mi kell még? Én tudom a választ: egy Cubano HAMBURGER!

Hozzávalók

4 személyre
  • 75 dkg darált disznóhús
  • 1 evőkanál olaj a sütéshez
  • só, bors
  • 1 bagett 4 darabba vágva
  • mustáros aioli*
  • 8 szelet ementáli sajt
  • 12 szelet vékonyra szeletelt főtt sonka (vagy 4 szelet vastagabb)
  • kovászos uborka hosszában felszeletelve
  • *A mustáros aiolihoz:
  • 8 evőkanál majonéz
  • 2 evőkanál dijoni mustár
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 teáskanál citromlé
  • só, bors

Elkészítés

Fotó: 123RF

 

Előmelegítjük a sütőt 225 °C-ra.

A húsból hamburgereket formázunk, és hűtőbe tesszük. Egy lehetőleg öntöttvas serpenyőt lassan, közepes lángon felmelegítünk, majd ha már forró, hozzáadjuk az olajat. A hamburgereket sózzuk, borsozzuk, majd a serpenyőbe helyezzük. Kb. 5-5 percig sütjük mindkét oldalukat, hogy kellően átsüljenek, de még lédúsak maradjanak.

Közben összekeverjük az aioli hozzávalóit, hosszában félbevágjuk a bagett darabokat, és mindkét oldalukat megkenjük vele. Az alsó felekre 1-1szelet sajtot teszünk, rátesszük a kész burgereket, 2-2 uborkaszeletet, 2-3 szelet sonkát, és végül újra sajtot. Befedjük a tetejükkel, és alufóliába csomagoljuk.

Tepsire tesszük a csomagokat, és a közben megtisztított öntöttvas serpenyőt (vagy más tűzálló nehezéket) a tetejére tesszük lepréselni. 5 percig sütjük így, ezután megfordítjuk a szendvicseket, és újabb 5 percig sütjük préselve.

Kicsomagoljuk, félbevágjuk, és azonnal tálaljuk.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Újhagyma, a május (egyik) sztárja

Újhagyma, a május (egyik) sztárja

Bizony, leves is készíthető a zsenge hagymákból.
Tavaszi eperpite

Tavaszi eperpite

Májusban nincs olyan, hogy túl sok eper!
Török mártogatós dióval

Török mártogatós dióval

Amerikában ma nemzeti diónap van, az ott élő Horvát Sára pedig ki is használta az alkalmat, és készített egy isteni mártogatóst.

Napi ajánlatunk

Top videók

Epres-zabos pohárdesszert

Húsvét után pont egy ilyen könnyed desszertre van szükségünk!

Baconbe tekert fasírtok tepsis burgonyával

Hiába borongós az idő, a parázskrumpli már a nyarat idézi.

Emeletes tortilla

Vagy hívhatjuk akár pitének is… Laktató és gyors ebéd rohanós napokra.