Finom húsgolyók, paradicsomos ragu és tészta...lehet nem szeretni?
Amerika egyik legnépszerűbb étele, ami nem csoda. A csípős íz opcionális, ebben a receptben megbolondítottam némi csilivel a szószt, de természetesen ezt el is hagyhatjátok.
Hozzávalók
4 személyre- A gombócokhoz:
- 5 dkg kenyér lehéjazva
- 0,5 dl tej
- 50 dkg darált sertéshús
- 1 tojás
- 2 gerezd fokhagyma
- só, őrölt fekete bors
- 2-3 evőkanál burgonyapehely
- 1 evőkanál olívaolaj
- A szószhoz:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis csilipaprika v. fél kávéskanál őrölt csili
- 2 konzerv aprított paradicsom (konzerv, 2*40 dkg)
- só, őrölt fekete bors
- Az összeállításhoz:
- 25 dkg tetszőleges spagetti
- só, 1 teáskanál olívaolaj
- bazsalikomlevelek
- parmezán sajt
Elkészítés
A húsgombócokhoz a lehéjazott kenyeret beáztatjuk a tejbe. A darált húst keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a kinyomkodott kenyeret, az elhabart tojást, a megpucolt, lereszelt fokhagymát, majd sózzuk, borsozzuk. Annyi burgonyapelyhet (ennek hiányában zsemlemorzsát) teszünk hozzá, hogy nem túl tömör, de formázható masszát kapjunk. Kis gombócokat készítünk belőle.
Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd a gombócokat átpirítjuk rajta (kapjanak kérget, de teljesen átsütni nem szükséges). Fogóval kiszedjük mindet.
A szószhoz ugyanabba a serpenyőbe öntünk még egy evőkanálnyi olajat, majd a megtisztított, finomra aprított vörös- és fokhagymát üvegesre pároljuk rajta. Rátesszük a kierezett, apróra vágott csilit (vagy a tört csilit), beleöntjük az aprított paradicsomot, sózzuk, borsozzuk. Összeforraljuk, majd botmixerrel krémesre törjük. A húsgombócokat visszaültetjük a szószba, és készre főzzük.
A spagettit közben lobogó, enyhén sós és olajos vízben al dentére főzzük. A kész tésztát leszűrjük, a húsgombócos paradicsomszószhoz forgatjuk (ha úgy egyszerűbb, előtte ismét kiszedhetjük a gombócokat). Bazsalikomlevelekkel és reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk.