Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Meggyes-tejberizses torta

Szerintünk ez a süti gyereknapra is szuper választás!
2020. május 29.

Puha tészta, krémes, vaníliás tejberizs és pudingos-meggyes réteg. Egy picit torta, egy picit gyümölcsrizs, de ami a lényeg: nagyon-nagyon finom. A gyümölcsöket bátran variáljátok: készülhet friss gyümölccsel is, például eperrel, barackkal, a befőtt levét kiválthatjátok vízzel vagy ízben passzoló gyümölcslével is.

Hozzávalók

egy kb. 18-20 cm-es kerek formához
  • A tésztához:
  • 2 tojás
  • 8 dkg cukor
  • fél dl semleges ízű olaj
  • 3/4 dl tej
  • 15 dkg liszt
  • 2 evőkanál kakaópor
  • késhegynyi sütőpor
  • A tejberizses réteghez:
  • 15 dkg kerek szemű rizs
  • 6 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 2 db lapzselatin
  • A gyümölcsös réteghez:
  • 1 üveg meggybefőtt
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 3-4 evőkanál cukor (ízlés szerint)
  • 1 db lapzselatin

Elkészítés

 

A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből habot verünk. A tojássárgájákat fehéredésig keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az olajat és a tejet. A lisztet összekeverjük a kakaóporral és a sütőporral, a tojásos keverékhez adjuk. A tojásfehérjehab 1/3-ával fellazítjuk a masszát, majd óvatosan, spatulával hozzáforgatjuk a többi habot. Sűrű tésztát kell kapnunk. A masszát sütőpapírral bélelt formába simítjuk, és 180 °C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig (kb. 18-20 perc) sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután kivesszük a formából, ha púpos, levágjuk a tetejét. Tálra tesszük, köré helyezünk egy tortagyűrűt (vagy visszarakjuk az elmosott formába). 

Közben a tejberizst is elkészítjük. A rizst lábasba szórjuk, felöntjük egy 1 dl vízzel, erős lángon, kevergetve fehéredésig főzzük. Ezután egyszerre hozzáadjuk az összes tejet, a cukrot és a vaníliát. Felforraljuk, majd közepes lángon, kevergetve sűrűre főzzük. Lehúzzuk a tűzről, megvárjuk, hogy ne legyen forró. 

A lapzselatinokat 5 percre hideg vízbe áztatjuk, majd alaposan kifacsarjuk. Egy kis lábasban, 3-4 evőkanál vízben (vagy tejben) forráspontig melegítjük. A rizshez keverjük. A rizst az előkészített kakaós alapra öntjük. Megvárjuk, hogy kihűljön, majd hűtőbe tesszük. Legalább 1 órát pihentetjük. 

A meggyes réteghez a meggybefőttet leszűrjük, a léből kimérünk 3 dl-t. 1 dl lében simára keverjük a pudingport, a többi levet feltesszük főni az ízlés szerinti mennyiségű cukorral együtt. Amikor forr, hozzácsorgatjuk a pudingos keveréket, kevergetve besűrítjük, közben hozzáadjuk a meggyszemeket is. Lehúzzuk a tűzről. 

A lapzselatint 5 percre hideg vízbe áztatjuk, majd alaposan kifacsarjuk. Egy kis lábasban, 2-3 evőkanál vízben forráspontig melegítjük. A meggyhez keverjük. A meggyes réteget a dermedt rizses rétegre öntjük. Megvárjuk, hogy kihűljön, majd hűtőbe tesszük egy éjszakára, de legalább 4 órára. Forró vízbe mártott késsel szépen szeletelhető.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

„Gyros” lepény

„Gyros” lepény

Hagymás-tejfölös-csirkés kelt lepény gyros fűszerkeverékkel megbolondítva.
Reggeli tojásmuffin

Reggeli tojásmuffin

Hétvégén reggelizzünk ráérősen!

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?