Ilyen a taco taco nélkül
A tex-mex, vagyis texasi-mexikói ételeket semmiképpen sem szabad összekeverni az igazi mexikói konyhával. A tex-mex egy amerikanizált verzió, mely kissé leegyszerűsíti az egyébként meglehetősen sokoldalú mexikói konyhát. Ennek egyik “szenvedő” alanya a taco, melyet a tex-mex konyha jellemzően kemény tortillába csomagol, bár néha puhába is, a mexikói konyha pedig csak a puhát ismeri. Különbség még a tex-mex konyha saláta, tejföl és sajt feltétje a hús mellé, míg a mexikói konyha leginkább korianderrel és hagymával szórja meg a hús és a salsa mellett a tortilla tetejét. Most, hogy már ezt is tudjuk, elmondhatom, hogy a gyerekbarátabb változat természetesen a tex-mex, és nálunk is ez megy, meglepő módon a kicsit csípős fajita fűszerekkel is, a salátát kipiszkálva (de van, amikor nem figyelnek, és benne hagyják).
Én is nagyon szívesen eszem ezt az ételt, mert ízes, laktató, és nem is kifejezetten egészségtelen, de most mégis gondoltam egyet, és a szénhidrátot szinte kihagytam belőle, mert a tortillát paradicsommal helyettesítettem. Én és a férjem így ettük,a gyerekeknek pedig maradt a tortillás megoldás.
Hozzávalók
- 4 nagyobb paradicsom
- ½ kg darált marha
- 1 ek taco vagy fajita fűszerkeverék
- só, bors
- 1 ek olívaolaj
- 1 kisebb vöröshagyma felaprítva
- 15 dkg sajt
- 4-5 jégsaláta level felcsíkozva
- 4 ek tejföl
Elkészítés
Melegítsd elő a sütőt 200ºC-ra. Pár csepp olajon párold meg a hagymát egy serpenyőben, majd add hozzá a húst és a fűszerkeveréket, valamint a sót és a borsot. Kevergetve pirítsd meg. Vágd le a paradicsomok tetejét és vágd be négy részben, de ne teljesen, csak annyira, hogy szétnyíljon. Kissé ki is kanalazhatod a belsejét, majd a maradék olajjal locsolgasd meg a paradicsomokat és töltsd meg a hússal. Halmozz rá a sajtból, majd mehet a sütőbe kb. 8 percre, míg a sajt megolvad, és a paradicsomok is kissé megpuhulnak. Kanalazz rá tejfölt, rendezd rá a salátát és szórd meg a maradék sajttal.