Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Spárgás lepények gyorsan

A grillezés egyszerűen, gyorsan a spárga igazi ízét hozza elő.
2018. April 26.

Az idei első spárga mindig nagy szó. A medvehagymát lassan elhagyjuk, már csak elvétve találni itt-ott, a spárga viszont kezdi elárasztani a piacokat. Eleinte még borsos az ára, aztán egyszer csak elkezd csökkenni, míg már annyit lehet belőle venni, amennyit nem szégyellünk. De még így se bírom megállni, hogy ne vegyek a drágábból rögtön az elején, mert élek-halok a spárgáért, talán nincs is zöldség, amit ennél jobban szeretnék. Zöld spárgából ritkán készítek levest, élvezem azt a zöld ízt és a még épp roppanós állagot, amit minimális hőkezeléssel el lehet érni – például grillezni, ami a kedvenc elkészítési módom. Bár egyébként tőlem nagyon szokatlanul spárgából még a párolt verziót is szívesen fogyasztom, de azért maradjunk inkább a grillnél. Így elkészítve ugyanis pl. ebben az ételben is egyszerűen, gyorsan a spárga igazi ízét hozzuk elő, amit a többi hozzávaló sem tompít, sőt tulajdonképpen az egész étel a spárgát helyezi előtérbe, minden más csak kiegészítés.

A laposkenyér lehet pita, vagy tortillalap is, bár az nem tartja meg a nehezebb spárgákat, ezért abban feltekerve érdemes gondolkodni, de lehet ez a lepénykenyér is itt, ni. A lényeg úgyis a spárga.

Hozzávalók

  • ½ kg zöld spárga
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 tk balzsamecet
  • 1 tk só
  • őrölt bors
  • 1 tk csili pehely (elhagyható)
  • 4 lepénykenyér
  • 2 mozzarella

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt grill fokozatra. A spárgát alaposan mosd meg, majd törd le a végeit és vágd egyenesre. Minden letört, vagy levágott darabot tegyél félre, jól lehet belőle spárga alaplevet készíteni spárgaleveshez, rizottóhoz. A spárgákat rendezd egy sütőedénybe, és locsold meg 1 evőkanál olajjal, a balzsamecettel, sózd, borsozd, és szórd meg a csilipehely felével. Forgasd össze, és mehet sütőbe kb. 15 percre, ezalatt egyszer forgasd át. Akkor jó, ha helyenként kissé megpirult, és még roppanós a belseje.

Amíg sül, a maradék olajjal kend meg a lepény kerek tetejét, és serpenyőben, vagy a sütőben, míg a spárgák grilleződnek, melegítsd át őket. Ha a spárga is és a lepénykenyér is elkészült, akkor egyenlően oszd el a spárgát a 4 lepénykenyér között, halmozd a tetejükre, majd tépkedj rá mozzarellát, végül szórd meg a maradék csilipehellyel. Extra ízért a spárga sütéskor képződött szószával is meglocsolgathatod.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Körtekenyér

Körtekenyér

Banán helyett körte
Fokhagymát a majonézbe: itt az aioli

Fokhagymát a majonézbe: itt az aioli

Fokhagyma napra fokhagyma mártogatós.
Banános Tarte Tatin

Banános Tarte Tatin

Banán Napra banán tarte dukál.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!