Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Spárgás lepények gyorsan

A grillezés egyszerűen, gyorsan a spárga igazi ízét hozza elő.
2018. április 26.

Az idei első spárga mindig nagy szó. A medvehagymát lassan elhagyjuk, már csak elvétve találni itt-ott, a spárga viszont kezdi elárasztani a piacokat. Eleinte még borsos az ára, aztán egyszer csak elkezd csökkenni, míg már annyit lehet belőle venni, amennyit nem szégyellünk. De még így se bírom megállni, hogy ne vegyek a drágábból rögtön az elején, mert élek-halok a spárgáért, talán nincs is zöldség, amit ennél jobban szeretnék. Zöld spárgából ritkán készítek levest, élvezem azt a zöld ízt és a még épp roppanós állagot, amit minimális hőkezeléssel el lehet érni – például grillezni, ami a kedvenc elkészítési módom. Bár egyébként tőlem nagyon szokatlanul spárgából még a párolt verziót is szívesen fogyasztom, de azért maradjunk inkább a grillnél. Így elkészítve ugyanis pl. ebben az ételben is egyszerűen, gyorsan a spárga igazi ízét hozzuk elő, amit a többi hozzávaló sem tompít, sőt tulajdonképpen az egész étel a spárgát helyezi előtérbe, minden más csak kiegészítés.

A laposkenyér lehet pita, vagy tortillalap is, bár az nem tartja meg a nehezebb spárgákat, ezért abban feltekerve érdemes gondolkodni, de lehet ez a lepénykenyér is itt, ni. A lényeg úgyis a spárga.

Hozzávalók

  • ½ kg zöld spárga
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 tk balzsamecet
  • 1 tk só
  • őrölt bors
  • 1 tk csili pehely (elhagyható)
  • 4 lepénykenyér
  • 2 mozzarella

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt grill fokozatra. A spárgát alaposan mosd meg, majd törd le a végeit és vágd egyenesre. Minden letört, vagy levágott darabot tegyél félre, jól lehet belőle spárga alaplevet készíteni spárgaleveshez, rizottóhoz. A spárgákat rendezd egy sütőedénybe, és locsold meg 1 evőkanál olajjal, a balzsamecettel, sózd, borsozd, és szórd meg a csilipehely felével. Forgasd össze, és mehet sütőbe kb. 15 percre, ezalatt egyszer forgasd át. Akkor jó, ha helyenként kissé megpirult, és még roppanós a belseje.

Amíg sül, a maradék olajjal kend meg a lepény kerek tetejét, és serpenyőben, vagy a sütőben, míg a spárgák grilleződnek, melegítsd át őket. Ha a spárga is és a lepénykenyér is elkészült, akkor egyenlően oszd el a spárgát a 4 lepénykenyér között, halmozd a tetejükre, majd tépkedj rá mozzarellát, végül szórd meg a maradék csilipehellyel. Extra ízért a spárga sütéskor képződött szószával is meglocsolgathatod.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Körtekenyér

Körtekenyér

Banán helyett körte
Fokhagymát a majonézbe: itt az aioli

Fokhagymát a majonézbe: itt az aioli

Fokhagyma napra fokhagyma mártogatós.
Banános Tarte Tatin

Banános Tarte Tatin

Banán Napra banán tarte dukál.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.