Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Körtekenyér

Banán helyett körte
2018. március 23.

Igaz, hogy még majdnem tél van, de azért fókuszáljunk inkább a tavaszra. És bár a körte egész évben elérhető gyümölcs, mégis inkább erre szavaztam, mint a banánra, mert abból már olyan elegem volt, és annyi banánkenyeret sütöttem a télen, hogy a látványát se bírtam. Ja, merthogy vasárnapi vendégségre készültem, sütivel, kávéval, és ehhez a könnyen elkészíthető recepthez nyúltam, ami a száraz és nedves hozzávalók előkészítése után csak egy keverés, és sütés. Tulajdonképpen ezt a receptet használom a banánkenyérhez és a répatortámhoz,, talán a fűszerezést változtatom, de azt se mindig. Szinte bármilyen gyümölcshöz, vagy akár zöldséghez is passzol, pl. lehetne almával helyettesíteni a körtét (és persze banánnal, vagy reszelt répával), bár ahogy a körtével is, az a tapasztalatom, hogy az íze kevésbé jön át, inkább a textúrája az, ami számít. Minden esetre finom lett a körtekenyér (a banánkenyér után szabadon), és örülök, hogy kipróbáltam, többször fogok ilyet csinálni.

Hozzávalók

  • 48 dkg liszt
  • 1 ek sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 ek őrölt fahéj
  • 17 dkg puha vaj vagy olaj + a sütőedénybe
  • 10 dkg dió (mandula, mogyoró), elhagyható
  • 35 dkg cukor
  • 3 enyhén felvert tojás
  • 30 dkg reszelt körte (2-3 normál méretű)
  • 2 tk vaníliakivonat

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt 175ºC-ra. Vajazd ki a csatos tortaformádat, ha van kuglófszerű betétje, még jobb. Keverd össze a lisztet, a sütőport, a sót és a fahéjat. Ha használsz magokat, akkor vágd durvára, és ezt is forgasd bele a lisztbe. A vajat keverd krémesre (nem kell gépi habverővel, csak, hogy könnyebben keverhető legyen, de akár meg is olvaszthatod), add hozzá a a cukrot, a tojást és a vanília kivonatot, majd tedd félre.

A körtéket csak ilyenkor, az utolsó pillanatban reszeld le, hogy ne barnuljon meg, majd ezt is add a nedves hozzávalókhoz, aztán az egész keveréket add a száraz alapanyagokhoz. Keverd el, de ne dagaszd, csak épp nedvesítsd át a lisztet, hogy sehol ne maradjon száraz folt, majd kapard a előkészített tortaformába, és mehet a sütőbe 1 órára, vagy amíg egy tű tisztán ki nem jön belőle, és a teteje szépen meg nem barnult.

Hagyd a formában hűlni 15 percet, majd borítsd rácsra, és ott hűtsd ki teljesen. Porcukorral megszórva tálald.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Stroganoff leves

Stroganoff leves

Aki még márciusban is didereg, annak Sára most mutat egy remek levesreceptet.
Íme egy kényelmes piterecept pitenapra: Sára meggyes pitéje

Íme egy kényelmes piterecept pitenapra: Sára meggyes pitéje

A mirelit meggyet tulajdonképpen ki sem kell olvasztani, és már használható is. A tészta a szokásos pite tészta, amit én szinte sosem csinálok édesen, vagyis nem adok hozzá cukrot. A sima, jól bevált omlós tészta receptemet megmásfélszerezem, és míg pihentetem, elkészítem a tölteléket.
Különlegesen finom almás süti recept következik

Különlegesen finom almás süti recept következik

A tésztája puha, a töltelék pont jól édes és nagyon almás, dió pedig csak a tetején van, ami különösen nekem kedvez, mert én vagyok az, aki nem szereti, ha a töltelékben dió van, akár csak a tésztára szórva is. Mintha nekem találták volna ki ezt a pitét.

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.