Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Körtekenyér

Banán helyett körte
2018. March 23.

Igaz, hogy még majdnem tél van, de azért fókuszáljunk inkább a tavaszra. És bár a körte egész évben elérhető gyümölcs, mégis inkább erre szavaztam, mint a banánra, mert abból már olyan elegem volt, és annyi banánkenyeret sütöttem a télen, hogy a látványát se bírtam. Ja, merthogy vasárnapi vendégségre készültem, sütivel, kávéval, és ehhez a könnyen elkészíthető recepthez nyúltam, ami a száraz és nedves hozzávalók előkészítése után csak egy keverés, és sütés. Tulajdonképpen ezt a receptet használom a banánkenyérhez és a répatortámhoz,, talán a fűszerezést változtatom, de azt se mindig. Szinte bármilyen gyümölcshöz, vagy akár zöldséghez is passzol, pl. lehetne almával helyettesíteni a körtét (és persze banánnal, vagy reszelt répával), bár ahogy a körtével is, az a tapasztalatom, hogy az íze kevésbé jön át, inkább a textúrája az, ami számít. Minden esetre finom lett a körtekenyér (a banánkenyér után szabadon), és örülök, hogy kipróbáltam, többször fogok ilyet csinálni.

Hozzávalók

  • 48 dkg liszt
  • 1 ek sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 ek őrölt fahéj
  • 17 dkg puha vaj vagy olaj + a sütőedénybe
  • 10 dkg dió (mandula, mogyoró), elhagyható
  • 35 dkg cukor
  • 3 enyhén felvert tojás
  • 30 dkg reszelt körte (2-3 normál méretű)
  • 2 tk vaníliakivonat

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt 175ºC-ra. Vajazd ki a csatos tortaformádat, ha van kuglófszerű betétje, még jobb. Keverd össze a lisztet, a sütőport, a sót és a fahéjat. Ha használsz magokat, akkor vágd durvára, és ezt is forgasd bele a lisztbe. A vajat keverd krémesre (nem kell gépi habverővel, csak, hogy könnyebben keverhető legyen, de akár meg is olvaszthatod), add hozzá a a cukrot, a tojást és a vanília kivonatot, majd tedd félre.

A körtéket csak ilyenkor, az utolsó pillanatban reszeld le, hogy ne barnuljon meg, majd ezt is add a nedves hozzávalókhoz, aztán az egész keveréket add a száraz alapanyagokhoz. Keverd el, de ne dagaszd, csak épp nedvesítsd át a lisztet, hogy sehol ne maradjon száraz folt, majd kapard a előkészített tortaformába, és mehet a sütőbe 1 órára, vagy amíg egy tű tisztán ki nem jön belőle, és a teteje szépen meg nem barnult.

Hagyd a formában hűlni 15 percet, majd borítsd rácsra, és ott hűtsd ki teljesen. Porcukorral megszórva tálald.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Stroganoff leves

Stroganoff leves

Aki még márciusban is didereg, annak Sára most mutat egy remek levesreceptet.
Íme egy kényelmes piterecept pitenapra: Sára meggyes pitéje

Íme egy kényelmes piterecept pitenapra: Sára meggyes pitéje

A mirelit meggyet tulajdonképpen ki sem kell olvasztani, és már használható is. A tészta a szokásos pite tészta, amit én szinte sosem csinálok édesen, vagyis nem adok hozzá cukrot. A sima, jól bevált omlós tészta receptemet megmásfélszerezem, és míg pihentetem, elkészítem a tölteléket.
Különlegesen finom almás süti recept következik

Különlegesen finom almás süti recept következik

A tésztája puha, a töltelék pont jól édes és nagyon almás, dió pedig csak a tetején van, ami különösen nekem kedvez, mert én vagyok az, aki nem szereti, ha a töltelékben dió van, akár csak a tésztára szórva is. Mintha nekem találták volna ki ezt a pitét.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!