Török mártogatós dióval
Dióval lehet diós tésztát készíteni, aztán bejglit, zserbót, Eszterházy tortát sütni, pulykába tölteni vagy éppen panírozni. Ez az utolsó gondolat jutott eszembe, amikor a török mártogatóst tanultam egy török barátomtól. Zsemlemorzsa ÉS dió, csak jó lehet.
Jó is lett, nagyon erőteljes ízű tömény krém, talán kevésbé mártogatós, mert nehéz bármit is megmártani benne, de pitára kenve vagy kevésbé törékeny csipsszel (zöldség- vagy tortillacsipsz), esetleg zellerszárral, répával sikerrel járhatunk. Nagy előnye, hogy könnyen variálható, a csípős csiliszósz helyett akár ketchup is mehet bele, hogy lazítsuk. A szárított mentát azonban nem javaslom lecserélni frissre, mert nagyon erős íze van a szárítotthoz képest.
Hozzávalók
4 adaghoz- 25 dkg sűrített paradicsom
- 2 ek. (vagy ízlés szerint) Sambal csiliszósz (Sriracha vagy egyéb csiliszósz is jó)
- 1 tk. (kb. 2 gerezd) apróra vágott fokhagyma
- 5 dkg kenyérmorzsa
- ½ dl olívaolaj
- 4 dkg durvára vágott dió
- 5 dkg feta sajt
- 1 csipet római kömény
- só, bors
- 1 tk. morzsolt, szárított menta (vagy ízlés szerint)
Elkészítés
Az összes hozzávalót késes robotgépbe rakjuk, és pulzálva összekeverjük. Ugyanezt megtehetjük kézzel, ettől rusztikusabb, darabosabb lesz a krém (hiszen a diót nem őröljük meg), de nem biztos, hogy könnyű dolgunk lesz.
Hűtőben hetekig eláll, az olaj segíti tartósítani. Lezárt dobozban még a konyhapulton is jól elvan néhány napig.