Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

5 ok, amiért ez a bizonyos keményítő nélkülözhetetlen a konyhában

Mert remek és sokoldalú dolog. Nézzük, hogyan és mire használjuk!
2017. január 12.

Tegye fel a kezét, aki imádja a kukoricakeményítőt?

Ééén!

Csak azt nem értem, más miért nem? Remek dolog pedig, sokoldalú, és fontos hozzávaló a konyhában.

Mondok is rá 5 okot, hogy miért:

 1. Teljesen természetes: a hiedelmekkel ellentétben ez nem vegyi úton, hanem komplikált szűrési mechanizmusok útján készül és tiszta kukoricakeményítőből áll.

2. Remekül sűrít. Én jobban szeretem, mint a lisztet, mert ízetlen, színtelen, és nem csomósodik, ráadásul simább a végeredmény, mint a liszttel. Ennek lehet valami köze az aktuális liszt szemcseméretéhez is, mert a kukoricakeményítő egy nagyon finom por. Ha egyforma mennyiségű keményítőt és hideg folyadékot keversz össze, hogy egy tejszín állagú folyadékot kapj, igény szerinti mennyiséggel remekül sűríthetsz be szószokat, leveseket, főzelékeket. Forralással indul be igazán, úgyhogy azt ne mulaszd el, és figyelj rá, hogy hűlés közben is sűrűsödik, úgyhogy óvatosan az adagolással!

3. A legjobb ragasztó. Ha már a sűrítésnél tartunk: gyümölcsös pitékben a folyós pitetöltelék megmentője, mert besűríti a gyümölcs kieresztett levét. Pudingokban és krémekben is a legjobb!

4. Ropog. A rántott csirkéről mindenkinek a panírozott verzió jut eszébe: liszt, tojás, zsemlemorzsa. Én mostanában szoktam át a amerikai módira: fűszeres tejbe, de leginkább íróba, vagy kefírbe pácolom a csirkét kb. 1 órára, a combokat akár egy éjszakára is, majd liszt ÉS kukoricakeményítő 1:1 arányú, szintén megfűszerezett keverékében meghempergetem, és mehet az olajba. Liszttel kezdtem, de ma már így, kukoricakeményítővel készítem, olykor nem is keverem liszttel: egyszerűen sokkal ropogósabb lesz a végeredmény.

5. Pirul (és ropog): A fenti tulajdonságot használom akkor is, ha kevergetve pirított, vagyis nagyon gyorsan sütött ételeket készítek, pl. ázsiai zöldséges, vagy húsos ételeket, amelyek akár szószosak is lehetnek. Ha az alapanyagokat meghempergetem kukoricalisztben, akkor a külsejük rekordgyorsasággal pirul nagyon ropogósra, míg a belsejük is roppanós marad.

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Egy tál, 10 perc – joghurtos citromos sütemény lustáknak

Egy tál, 10 perc – joghurtos citromos sütemény lustáknak

"akár ezzel zárod 2016-ot, akár ezzel kezded 2017-et, nem kell sokat mosogatnod, és nem is kell sokat dolgoznod vele, így jut idő ünneplésre, pihenésre is."
Olcsó és ízletes köret: Mázas hagyma

Olcsó és ízletes köret: Mázas hagyma

Gyors és egyszerű, ugyanakkor mégis különleges
Íme a vacsorák gyors megmentője, mindössze 3 hozzávalóból: házi lepénykenyér

Íme a vacsorák gyors megmentője, mindössze 3 hozzávalóból: házi lepénykenyér

Pihentetéssel együtt fél óra! És akkor most még egyszer. Pihentetéssel együtt fél óra!

Napi ajánlatunk

Top videók

Húsos-vöröslencsés spagetti

Gyors és laktató tésztaétel a téli napokra.

Édesburgonyás palacsinta

Könnyű vacsora. Vagy extrán laktató reggeli?

Buddha-tál

Finom, egészséges, sokoldalú és a végtelenségig variálható – ez a Buddha-tál.