Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ezért ne dobd ki a mandarin héját!

Mert szuper dolgokra tudod használni
2017. January 16.

Stop! Ne dobd ki a mandarin héját, és itt most legfőképpen a klementinre gondolok, mert szuper jó dolgokra tudod használni.

Ez egyébként az összes citrusra igaz, 1-et fizet 2 kap mindegyik gyümölcs, hiszen nyilván a húsáért vesszük meg a citromot, narancsot, grapefruitot és mandarint, de ha belegondolok, hány receptben van szükség a legkülső réteg héjra… Tele van illatos olajokkal, amelyek kis mennyiségben is meglehetősen erőteljes ízt kölcsönöznek főtt és sült ételeknek, süteményeknek.

Finomra reszelve is fel tudod használni, de a klementinnek nincs az a nagyon keserű fehér része a héj belső oldalán, ezért pl. tejszínben melegítve kiáztathatod az ízét egészben is, majd így adhatod a tejszínt mondjuk tejberizshez vagy szószokhoz. A narancs- és citromhéj esetében azonban ezzel vigyázz, mert az a fehér héj nagyon keserű és könnyen elrontja bármilyen étel ízét.

Másra is használhatod a kelementin héjat: készíts vele likőrt, ízesít vele ragukat, vagy dobj fel egy átlagos vinaigrettet. Gyárts belőle kandírozott klementin héjat, amit még csokiba is márthatsz. És aztán persze ott van a mindenféle vegyszerektől mentes tisztítószer, úgyis, mint ecet, csak hát ecet szaga van. Viszont ha legalább két hétre egy csomó mandarin héjat áztatsz bele, majd átszűrve használod, illatos háztartási tisztítószered lesz.

És aztán itt van ez:

Az “ez” egy nagyon jó kis projekt gyerekekkel: házi klementin mécses.

Nem nehéz, a nagyobbak már egyedül használhatják a kést is, és nagyon látványos, ha szerencséd van, még illatos is. Mindenképpen klementint használj, annak olyan jó bő a héja, amit könnyen le tudsz venni. Így csináld: vágd körbe a felénél a héjat, hogy egyben le tudd szedni. De vigyázz, szükséged van arra a kis fehér izére, ami a szárának a belső folytatása, mert ez lesz a kanócod. Így szedd le először az alsó felét, majd a felsőt is, egyben az egészet. Az alsóba önts olívaolajat, majd pár percig hagyd állni, hogy a kanóc megszívja magát. Eközben vágj lyukat a felső rész tetejébe, hogy a lángnak legyen helye, csillag alakúra is vághatod, vagy bármire, ami tetszik. Ha megszívta magát a kanócod, akkor meg is gyújthatod, majd tedd rá a tetejét, és reménykedj benne, hogy illatozni fog. Minden esetre tegyél alá tányért, mert a meleg olaj megizzasztja a mandarint, és persze ki is folyhat belőle a olaj. Szépnek mindenképpen szép, és a gyerek is élvezni fogja.

FullSizeRender 2

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Íme a vacsorák gyors megmentője, mindössze 3 hozzávalóból: házi lepénykenyér

Íme a vacsorák gyors megmentője, mindössze 3 hozzávalóból: házi lepénykenyér

Pihentetéssel együtt fél óra! És akkor most még egyszer. Pihentetéssel együtt fél óra!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!