Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
A kép illusztráció

Jobb szakács leszel ha ezt beszerzed

Bár nem kötelező és nélkülözhetetlen elem a konyhában, de ez az eszköz Horvát Sára szerint egy csoda, ezért mi a "mindenképpen ajánlott" kategóriába soroltuk
2017. May 3.

A mozsár az a konyhai eszköz, ami nem muszáj egy konyhába. Nem muszáj, de jobb szakáccsá tesz, az biztos. Az igazi mozsár nehéz, kicsinek nem nevezhető, magyarán sehova nem fér el, nehéz elővenni, csak a baj van vele. De közben meg… közben meg egy csoda.

A helyzet a következő (és nagyon egyszerű): míg a kés vág, a mozsár tör. És ez akkor, amikor a dolgok, alapvetően növények illóolajának kinyeréséről van szó, nagyon fontos. Mert ha csak szimplán vágjuk ezeket a növényeket, épp csak megnyitjuk azokat a rostokat, amelyek az illóolajat rejtik, viszont ha alaposan széttrancsírozzuk azokat, akkor rendesen ki is szabadítjuk ezeket az ízekkel teli olajokat. Ez érvényes az olajos magvakra (dió, pisztácia, mogyoró, stb.) csakúgy, mint a fűszermagokra is (kömény, bors, ánizsmag, stb.), és a friss fűszerekre is (fokhagyma, csili, zöldfűszerek).

A mini aprítók, amelyek vagy önmagukban, vagy botmixerek tartozékaként kerülnek a konyhákba, persze elvégzik a munkát, és sokszor egyszerűbben, mint egy mozsár, ugyanakkor jobban összetörik a friss fűszereket, amelyek így könnyen elveszítik a színüket is; ez pl. egy pestónál kifejezetten fontos lehet.

A másik szempont a mennyiség: néhány szem borsot vagy édesköménymagot, 1 gerezd fokhagymát egyszerűen lehetetlen egy ilyen aprítóban összetörni: itt lép be a színre – újra – a mozsár, amiben akár pár szem apró fűszert is meg lehet törni, ráadásul jobban is ellenőrizhetjük a törés mértékét. Ráadásul ha ehhez a kevés valamihez néhány csepp olajat csepegtetsz és eleget húzod-vonod, akkor egy olyan krémes szószt kapsz, amit aztán bármihez használsz. Jut is eszembe: mit készíts a mozsárral?

A tökéletes aiolit, a fokhagymás majonézt. Vagy guacamolét, a mexikói avokádókrémet. Currypasztát, ami, ha megvan, akár percek alatt kész a teljes curry. És egyébként bármit, amihez őrölt fűszer kell.

 sara chips4

És, hogy milyen mozsarat vegyél?

Gránit mozsár kell, én azt mondom, mert sajnos nagyanyáink rézmozsarai, bár a jó célt szolgálják, nem mindenre jók. Diótörésre mindenképpen, de fűszerek pépesítésre már kevésbé, mert minden átveszi azt a rezes ízt. A gránit pedig mindent bír, nem is drága, a legegyszerűbb is tökéletesen megfelel, ha kicsi, akkor is. De választhatsz még porcelánt, ami törékenyebb – pl. patikákban dolgoztak/nak ezzel, vagy a japán suribachit, amely gyönyörű vájataival, vagyis barázdált textúrájával könnyebben pépesíti a dolgokat.

 

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Nem akármilyen spárgaleves recept következik

Nem akármilyen spárgaleves recept következik

Mert nem csak attól különleges, hogy zöld spárgából készül. Van itt más meglepő dolog is...

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!