Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Elárulunk egy titkot, de kérünk, hogy ne add tovább!

Van ugyanis egy módszer, amivel tutira megmondható, hogy ha kettészeded az Oreo kekszet, melyik fele lesz krémes. Fogadjunk?
2017. January 26.

Még én is, mint a nem Oreo-imádók klubjába tartozó anyuka, kíváncsian figyelem, ahogyan a gyerekeim szétszedik a töltött kekszeket, és egyesével vizsgálják, hogy a krém éppen melyik oldalán landol. Mert persze miért ne választanák szét, miközben lehetne csak úgy egyben harapni? Szétszedik, és olykor csak a krémes felét eszik meg, vagy kinyalogatják belőle a fehér tölteléket – mindegy is, a lényeg, hogy ebből jó kis játék kerekedik.

És úgy tűnik, nem csak nálunk. Az Oreonak az Egyesült Államokban nagy hagyománya van, már az 1900-as évek elejétől jegyzik. Két kakaós, ostyaszerű szelet között édes krémet tartalmaz. Azóta számtalan változata van/volt: dupla krémes, mogyoróvajas, vörös bársony, csokis mentás, zöld Szent Patrik napjára, szivárványos a Pride-ra, és még sorolhatnám. De mindegyik ugyanolyan, vagyis két keksz között krém, és szinte amerikai népjáték annak a kitalálása, hogy melyik felén marad a krém, ha szétcsavarod. Most úgy tűnik, hogy van egy módszer, amellyel 100%-os valószínűséggel ki lehet találni, hogy melyik lesz ez az oldal.

Erre néhány, a Princeton egyetemen az űrkutatási és mechanikai mérnöki programban részt vevő hallgató jött rá – állítja a Quartz. A történet hosszú, a felfedezés korszakalkotó – és meg kell, hogy mondjam, elrontja a játékot – viszont amíg csak te tudsz róla, addig elképesztő fogadásokat lehet nyerni vele, úgyhogy elárulom a most már nem is olyan nagy titkot.

Végy egy doboz, vagy rúd Oreot, és úgy tedd le magad elé, hogy a felirat a helyes irányban legyen olvasható. Figyeld meg, hogy veszed ki belőle a kekszet: a gyártási folyamat miatt egészen biztos, hogy ha az egyik kekszet letekerve a másikról a krém a bal felén marad, akkor a többinél is így lesz. Próbáld csak ki.

A megoldás egyik része a fizikában rejlik. A gyártás során a meleg, kissé olvadt krémet egy kekszre nyomják. A folyós krém be tud szivárogni a rajta található kis repedésekbe, mivel ostyaszerű felülete eleve egyenetlen, rücskös. Mire azonban a futószalag következő állomásához ér, lehűl annyira, hogy megtartsa ugyan a másik kekszet, de már nem kapaszkodik bele.  A csomagolás pedig egy irányban történik, ezért a 100%-os bizonyosság. Egy esetben fordulhat elő az, hogy mindkét félre ragad a krémből: ha valamiért az a gyártásnál melegebb a szokásosnál, és így mindkét kekszbe egyaránt bele tud kapaszkodni. Kipróbálod?

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Vörösboros forró csoki

Vörösboros forró csoki

Szigorúan felnőtteknek való tartalom!
Az 5 legfinomabb reggeli

Az 5 legfinomabb reggeli

Ezeket akár egész nap szívesen ennénk. Bármikor.
Íme egy főnyeremény: a csicseriborsó

Íme egy főnyeremény: a csicseriborsó

Mert sokoldalú, olcsó és finom. De hogy jön ide a habcsók??

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!