Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Karácsonyi riadóóó! Ezeket az ajándékokat már most kezdd el!

Nem, nem tévedés, riadókészültség van, ha Karácsonyra saját készítésű gasztro ajándékot terveztél! "Mert sok esetben a cucc minél többet áll a másik cuccban, annál jobb lesz." :)
2017. October 22.

Riadókészültség bizony, ugyanis sok esetben a cucc minél többet áll a másik cuccban, annál jobb lesz. Emelje fel a kezét, akinek már volt olyan ciki ajándéka, amihez hozzá kellett tennie, hogy majd csak 2 hónap múlva használhatod. Khm…jelen… mintha lett volna egyszer egy ilyen vaníliakivonatom, amit december 22-én gyömöszöltem bele a vodkába, épp csak annyi ideje volt, hogy minimálisan megszínezze az alkoholt. Szóval aki volt már ilyen helyzetben, az érti miről beszélek, úgyhogy most figyeljetek, mondom, amit most kell elkezdeni.

Ízesített vodkák, italok

Limoncello, gyümölcsös vodka, körtés brandy és a hasonlók. A lényeg az, hogy az ízeknek legyen idejük kibontakozni, hogy az ital valóban eperízű legyen, és ne csak a színén látszódjon az eper, és hogy az a limoncello szirupos, jó sárga, és jó citromos legyen. Ez utóbbihoz egy jó hónap kell például. A citrom héját be kell áztatni jó minőségű és magas alkoholtartalmú vodkába, majd le kell szűrni és cukorsziruppal kell édesíteni, hogy mennyire, az egyéni döntés. Egyszerű és nagyszerű, de mondom, idő.

 

Fotó: shutterstock

Fotó: shutterstock

Vaníliakivonat

Jófajta vaníliarúd de itt nem olyan fontos a jófajta alkohol. Lehet vodka, rum, amit szeretnél, persze akkor számolni kell az alkohol alapízével. A kicsit szárazabb vaníliarúd itt érdekes módon kívánatosabb, mert az alacsony nedvességtartalom könnyíti az ízek kiválását. Minél tovább áll, annál jobb, mert a kivonat íze egyre komplexebb lesz. A mennyiségek nem kőbe vésettek, 1 dl folyadékhoz 2-4 félbevágott vaníliaród az ideális, kb. 2 hónapos állással. Minél kevesebb a vanília, annál több időt kell állni hagyni. Néha meg kell rázogatni, és 1 hónap után érdemes kóstolgatni is.

 Ízesített mézek, olajok, ecetek

Nagy kaland itt sincs, ha csak az nem, hogy az olajoknál érdemes “sterilizálni a friss alapanyagokat (friss zöldfűszer, friss chili). Ez úgy történik, hogy tömény háztartási ecetben forralod 5 percig, majd papírtörölközőn teljesen (!) megszárítod, és csak így teszed az olajba, hogy ne penészedjen. Az ecetnél természetesen ezt a lépést nem kell megtenned. A méznél pedig tanácsos szárított fűszereket használni, és az olajnál is meg lehet próbálni, de nekem az olajhoz nem volt elég erős az ízvilág.

 Tartósított citrom

Az alaposan megmosott, félbe, vagy negyedbe bevágott (nem teljesen szétvágott) citromokat csak be kell sózni, és alaposan belenyomkodni egy steril üvegbe, amíg az meg nem telik. Lezárod és viszlát, forgatni viszont néha kell. 1 hónap kell neki, felnyitás után pedig hűtőben tárolandó. Tagine-okhoz, salátaöntethez, akár desszertekhez is vibráló ízt ad.

Savanyúságok

Kinek milyen metódus ízlik jobban, de ha eddig nem tetted, itt az ideje savanyítani, hogy karácsonyra tudj belőle adni. Cukrosabb, vagy mustármagosabb, inkább sósabb, mint ecetesebb, számtalan recept van, de – láss csodát – (majdnem) mindhez idő kell. Jó, oké, ebben azért van még egy kis szabadságod, nem kell úgy rohanni.

 

Boldog Karácsonyt mindenkinek! 😉

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!