Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Makacs kávé folt? Nem probléma!

Vajon mi lehet a trükk?
2017. November 26.

A szekrényünkben bögregyűjtemény van, számtalan országból sorakoznak bögrék egy olyan szokás miatt, amelyet a férjem még az édesanyja miatt vezetett be. Bárhova utazott, bögrét vásárolt neki, és mivel a munkája sok helyre vitte, a bögrék száma is igen nagy lett. Ezek a halála után a mi szekrényünkben landoltak, és nagy tejeskávé- és teaivókként így rendkívül sok bögre áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy örökre foltosak maradjanak a kedvenc meleg italainktól.

De vajon valóban örökre? Nemrégiben elegem lett, nem bírtam nézni a csíkokat a bögre belsején, a repedésekbe beszivárgott sötét folyadék miatti, márványosank kinéző mázat. Így aztán elkezdtem kutatni, hogyan tudom biztonságosan, lehetőleg a bögréket, és magunkat is kímélő módon eltávolítani ezeket a foltokat. Persze nekem is eszembe jutott, hogy itt igazából fehérítésről van szó, akkor jöhet a hipó…de ki tudja, hogy ezekbe a porózus kerámiákba mi szivárog be – és aztán mi jön ki, mikor épp a teámat szürcsölgetem. Tényleg valami biztonságos megoldás kellett, és úgy tűnik, meg is találtam!

Először mondom, ami nem vált be. Pl. az ecet. Áztattam, sikáltam, és semmi. Nyilván egy gramm vízkő se maradt azon a bögrén, de kávéfolt annál inkább. Úgyhogy az ecetet meghagyom a vízforraló tisztítására a konyhában. A következő tipp egy barátnőmtől az volt hogy sikáljam sóval. Sikáltam sikáltam, a kezem bőre már gyönyörű sima volt a sós exfoliálástól, a bögre viszont – bár talán egy árnyalattal halványabb lett – nem lett tiszta. A legnehezebb dolgom itt ezzel a bizonyos márványosodással van; talán a kávémaradék és a teacsíkok még simán lejönnek a dörzsölős fém gomolyaggal, bárhogy is hívják – maradjunk a dörzsinél – de ez a repedésekbe beült feketeség sehogyan sem akar kijönni.

Fotó: shutterstock

És belép a szódabikarbóna. Áztatom, dörzsölöm, és voilà, volt, nincs márvány, csak tiszta bögre. Komolyan! Ha nagyon durva a helyzet, akkor előtte kevés citromlével is átkenem, ami egy természetes fehérítő, és abban hagyom állni, majd mehet bele egy kis kávéskanál szódabikarbóna, és csak pár csepp víz, amitől súrólópasztaszerű lesz. Dörzsölöm egy keveset és kész. Ezután már csak vízzel kell kiöblíteni.

Nem vagyok egy biomama, de mégiscsak jobb érzés, hgy tudom, nem vegyszereket iszogatok a teám mellé, hanem emberre ártalmatlan anyagokat. Csak nekem volt új ez az info? Remélem, nem, és másnak is segítettem. Vesszenek a bögre foltok!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Karácsonyi riadóóó! Ezeket az ajándékokat már most kezdd el!

Karácsonyi riadóóó! Ezeket az ajándékokat már most kezdd el!

Nem, nem tévedés, riadókészültség van, ha Karácsonyra saját készítésű gasztro ajándékot terveztél! "Mert sok esetben a cucc minél többet áll a másik cuccban, annál jobb lesz." :)
Újszülöttel a konyhában

Újszülöttel a konyhában

Hasznos tippek 5 lépésben

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!