Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Ízesíts sok só nélkül

Sózni márpedig kell. Viszont nem mindegy, mennyire sózzuk meg azt az ételt.
2017. November 22.

Leggyakrabban egészségügyi okok miatt javasolják a minimális sózást (pl. magas vérnyomás esetén), de ez bizony elég nagy kellemetlenség, amikor egy ínyencről van szó. Ahogy a mese is tartja, a legfontosabb fűszer a világon a só. Enélkül az ételek egyhangúak, szinte ízetlenek azok számára, akik máshoz szoktak. Igen, ez (is) ugyanis szokás, szoktatás kérdése. A kisbabák első ételeit pl. nem szoktuk sózni, vagyis ők az ételek igazi ízeit érzik – mondják sokan. Ezzel szemben a tudományos állás az, hogy a só nem hozzáad egy ízt az ételhez, hanem inkább intenzívebbé teszi azokat. Elnyomja a keserű ízt, és előtérbe hozza az édes és savanyú ízeket. Tehát aki nem sózhat, az meg van lőve és örökre ízetlenül kell étkeznie?

A válasz természetesen az, hogy nem. Létezik néhány módszer arra, hogy ízesebbé tegyük az ételt anélkül, hogy agyon sóznánk, és már mondom is

Fotó: shutterstock

Fűszerezz!

Hát ez elég nyilvánvaló: adj több ízt az ételhez, hogy… hát… hogy ízesebb legyen, na. Túrd fel a konyhaszekrényt, és elő az érdekes fűszerekkel, szömörcével, citromborssal, csilifélékkel, vagy a kedvencemmel, a füstölt paprikával. És a fűszerekről jut eszembe: a legtöbb zsírban adja ki igazán az ízét. Ha mély ízeket szeretnél, akkor adj zsiradékot az ételhez, sőt, akár a főzés elején meg is futtathatod a fűszereket olajban vagy vajban. Több ízt (fűszer) adnak még a hagymafélék is (mogyoró, fehér, lila, póré és így tovább), valamint a friss zöldfűszerek is, amelyekből a fás szárúakat már a főzés elején, a zsengéket tálaláskor add az ételhez.

Ecet! Ecet?

Igen, ecet (és egyéb savak). Egy löttyintés és az egész étel vibrálóbb lesz tőle. A különböző eceteknek más-más az ízprofilja, a balzsamecetet pl. érdemes akár húsételekhez is adni, de az édessége miatt zöldségekhez is kiváló. Az almaecet kevésbé édes, de érdekes, gyümölcsös íze van, levesekben sem utolsó. Ízesített ecetek, málna, tárkony, stb: kísérletezz!  Ugyanígy a citrusokkal: nekünk magyaroknak a ragulevesben teljesen egyértelmű a citromos, savanyú íz, miért ne működhetne másban? És akkor ott van még a bor is, mint sav. Van itt kérem választék!

Sajt

Ez talán sántít egy kicsit, mert maga a sajt is sok sóval készül. A trükk igazából annyi, hogy mivel a sajt(ok)nak a són kívül más íze is van, kevesebb kell belőle, mintha csak sima sót használnál. Én pl. sokszor alkalmazom azt a módszert, hogy a kidobásra szánt parmezán héjat belefőzöm a levesbe. Igen, a húslevesbe is. Szépen, hosszan fődögél mindennel együtt, így kiengedi az ízeit is. Ráadásul nem csak sót, hanem a glutamátot is, vagyis az umamit. A krémlevesek sajttal való dúsításáról pedig inkább el sem kezdek írni, mert sosem hagyom abba a dicshimnuszt. Muszáj kipróbálnod, és kész!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Tojás Halloween módra

Tojás Halloween módra

Egy-két dologra kell csak figyelni, és már indulhat is a szörny-tojás gyártás!
Karácsonyi riadóóó! Ezeket az ajándékokat már most kezdd el!

Karácsonyi riadóóó! Ezeket az ajándékokat már most kezdd el!

Nem, nem tévedés, riadókészültség van, ha Karácsonyra saját készítésű gasztro ajándékot terveztél! "Mert sok esetben a cucc minél többet áll a másik cuccban, annál jobb lesz." :)

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!