Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Most akkor megmossuk-e a csirkét vagy ne?

Erről komoly vita van
2017. November 11.

Nagyon régi vita, és engem is foglalkoztat a dolog, hogy meg kell-e mosni a csirkét sütés, főzés előtt, vagy nem. Én egyébként pont nem szoktam, de ismerek olyat, aki igen, és ragaszkodik hozzá. Nekem teljesen értelmetlennek tűnik a dolog, hiszen ha azért mosod meg, hogy lemosd róla a bacikat, akkor az halottnak a csók, és a főzéssel sokkal hatékonyabb vagy, ha másért, akkor meg miért? A Buzzfeed újságírójának is szöget ütött a fejében a gondolat, ezért utánajárt a dolognak, és szakértőket kérdezett meg a témában. Lelövöm a poént: mind mosásellenesek.

Elsőként az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumnak szóvivőjét, Marianne H. Gravely-t kérdezte meg, aki azt válaszolta, hogy a minisztérium egységes álláspontja az, hogy a baktériumoktól csak a főzés szabadítja meg a csirkét, ezért 165ºF, vagyis kb. 74ºC-ra kell melegíteni ahhoz, hogy veszélytelen legyen. Ráadásul a mosás nemhogy nem mossa le a bacilusokat, de a kis vízcseppekkel szanaszét fröcsköli azokat a konyhában, a kézen, az eszközökön.

Fotó: shutterstock

Az Arozonai Egyetem környezetegészségügyi professzora, Kelly Reynolds is hasonló állásponton van, azonban azt is hozzáteszi, hogy hogy nem is minden baci káros, ami a csirke felületén van, de a mosás egyiket sem távolítja el. Sőt, semmilyen áztatás, szódabikarbóna, vagy ecetes, citromos pác nem fogja ezeket eltávolítani. A főzés az egyetlen út.

Ugyanezt mondja egy elegáns new yorki francia étterem főszakácsa is, Antoine Westermann a Le Coq Ricoból, egy baromfira specializálódott étteremből. Ő sem mossa meg a csirkét: „Franciaországban nem hiszünk a csirke mosásában, mert a víz elveszi a csirke bőrének az ízét. A hőkezelés majd kiírtja a baktériumokat.”

Akkor mégis hogyan terjedt el ez a szokás, mi oka lehet?

A cikk utáni kommentek erre elég jó magarázatot adnak. Két szempont is van, ami miatt az emberek szívesen öblítik le a csirkét: az egyik a modern feldolgozási technológiákból következik. Az előre csomagolt, feldolgozott húsokat sokszor síkos nyálka borítja. Ez valószínűleg csak víz, ami az egyéb fehérjék miatt válik nyálkássá. De mégiscsak undorító, és a serpenyőben – a fehérjék miatt – fehéres habbá sül, ami nem túl étvágygerjesztő. Tehát aki mossa, az csak a nyálkát akarja róla eltávolítani. Engem mondjuk nem zavar a nyálka, de egyébként is ajánlom, hogy mivel sütés előtt a minél szárazabb felületű hús a legkívánatosabb, ezt a nyálkát, és bármlyen folyadékot is egyszerűen egy papírtörölközővel itass le róla. Ezzel nem spriccelsz szanaszét, és hatékonyabb is vagy a nyálkaeltávolításban.

A másik szempont a régebbi időkben, vagy az elmaradottabb országokban alakult ki: a nem megfelelően higiénikus vágási körülményekből adódóan olykor homok, kosz, föld kerül a húsra, esetleg rajta marad toll, vagy vérrögök. Itt azért már érthetőbb a mosás, és ha valóban így van, akkor érdemes inkább egy tál vízben megmeríteni a húst, hogy elkerüld a konyha szennyezését, és itt is egy papírtörölközővel itasd le a folyadékot.

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Karácsonyi riadóóó! Ezeket az ajándékokat már most kezdd el!

Karácsonyi riadóóó! Ezeket az ajándékokat már most kezdd el!

Nem, nem tévedés, riadókészültség van, ha Karácsonyra saját készítésű gasztro ajándékot terveztél! "Mert sok esetben a cucc minél többet áll a másik cuccban, annál jobb lesz." :)
Süt, főz, nem szakács, mi az? Éljen a tojás!!

Süt, főz, nem szakács, mi az? Éljen a tojás!!

A tojás világnapján miről is beszélhetnénk, mint a szűnni nem akaró szerelemről, a tojásról. Nem, nem az egyszerű főtt tojásra gondolok, azt pont nem is annyira szeretem, hanem arról, hogy a tojás mennyire nélkülözhetetlen a konyhában - süt, főz, nem szakács, mi az? - mondhatnánk.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!