Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Azt szinte mindenki tudja, hogy a zöldségeknek nagyon magas a vitamin- és ásványi anyag tartalma. De azt már kevesebben, hogy magas rosttartalmuknak köszönhetően számos más előnnyel is rendelkeznek.

Együnk sok zöldséget – akár észrevétlenül!

Azt szinte mindenki tudja, hogy a zöldségeknek nagyon magas a vitamin- és ásványi anyag tartalma. De azt már kevesebben, hogy magas rosttartalmuknak köszönhetően számos más előnnyel is rendelkeznek.
2018. January 30.

Zöldséget enni nem a „legújabb trend”, nem divatból kell. Zöldségekre egyszerűen szüksége van az emberi szervezetnek, aktualitásoktól függetlenül. Azt szinte mindenki tudja, hogy a zöldségeknek nagyon magas a vitamin- és ásványi anyag tartalma. De azt már kevesebben, hogy magas rosttartalmuknak köszönhetően számos más előnnyel is rendelkeznek. A növényi rostok nagy mennyiségű vizet kötnek meg a szervezetben, ezáltal sokkal hamarabb okoznak teltségérzetet. Lassítják a szénhidrátok felszívódását, ami csökkenti a vércukorszint-emelő hatásukat, és tovább fog tartani a jóllakottság érzet is az étkezés után. A megfelelő mennyiségű rostbevitel (napi 25-35g) biztosítja az emésztőrendszer normális működését, a székrekedés elkerülését.

Nem csak a gyerekek, de a felnőttek között is sokan vannak, akik habár szeretnének egészségesebben étkezni, nem szeretik a zöldségeket. Ma már számomra is furcsa ilyet hallani, pedig korábban én is így gondoltam, és a két zöldségféle, melyeket megettem, a paprika és a kukorica volt. Azóta persze már rájöttem, hogy az utóbbi még csak nem is tartozik a zöldségfélék közé. Viszont megtanultam azt is, hogy zöldségekből is lehet igazán ízletes ételeket készíteni, sőt akár anélkül is becsempészhetjük az ételeinkbe, és ezáltal az étrendünkbe, hogy észrevennénk. Csak egy-két konyhai praktikára van hozzá szükség.

Fotó: shutterstock

Mire gondolok pontosan? Próbáljuk meg elrejteni őket a leghétköznapibb ételeinkbe, fokozva ezzel annak tápanyagtartalmát. Kezdjük például a reggelinél. Például a zabkásánkba reszelhetünk egy kevés hámozott cukkinit. Főzés után az ízén nem fog érződni, viszont nagyobb adag ételt fogunk kapni és az állaga is krémesebb lesz. Vagy készítsük el reszelt céklával a palacsintát! Egy kis természetes édesítő, pl. eritrit hozzáadásával nem lesz érezhető, látványban viszont igazán különleges lesz a végeredmény.

Ebédre készítsünk turmixolt krémleveseket, így rágás nélkül kanalazhatjuk be a zöldségeket. A fasírt vagy húsgolyó hozzávalói közé is reszelhetünk cukkinit vagy más tökfélét, sokat javít az állagán. Készíthetünk hagyományos rösztit úgy, hogy a burgonya mennyiségének a felét lecseréljük például sárgarépára vagy édesburgonyára.

Vagy gondoljunk csak a közkedvelt smoothiekra. Ha a friss, lédús és édes gyümölcsökhöz turmixolunk egy marék spenótot, egy kevés kígyóuborkát vagy 1-2 zellerszárat, szinte semmit nem fog változni ízben a végeredmény. Ilyen kis apró trükkökkel szépen lassan az is beillesztheti étrendjébe a zöldségeket, aki eddig nem szívesen fogyasztotta őket.  

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ez az egyik új őrület a vegánok és a gasztrobloggerek körében: Buddha tál

Ez az egyik új őrület a vegánok és a gasztrobloggerek körében: Buddha tál

A neve ellenére nem egy egzotikus receptről van szó
Olivás humusz

Olivás humusz

A humusz önmagában is egy tökéletes vegetáriánus fogás, de ezúttal egy kis csavarral, pontosabban olívabogyóval és aszalt paradicsommal készítettem el.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!