Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Popeye sem hiába szerette – ezért egészségbomba a spenót

Cikkünkben egy könnyű spenótos tésztareceptet is mutatunk
2022. February 22.

Popeye óta mindannyian tudjuk, mennyire hasznos, mégis talán az egyik „legutáltabb” leveles zöldség. Az óvodai spenótfőzeléknek hála sokáig bennem is ez élt, csak akkor kezdtem el nyitottabb lenni felé, amikor a saját főzéseimnek hála felismertem, a spenót bizony nem csak főzelékként készíthető el, sőt!

Nyersen a színét leszámítva szinte észrevehetetlenül elrejthető pl. gyümölcsturmixokban vagy vegyes salátákban, de akár az édes palacsinta, gofri vagy muffin tésztájába is beleturmixolom. Főtt ételek tekintetében pedig tésztaételekben, currykben és szószos csirkereceptekben használom leggyakrabban. Így nyoma sincs a jellegzetes „spenótfőzelék íznek”, ellenben színesebb és tápanyagokban gazdagabb lesz általa az adott étel. 

Más zöld növényekhez képest magas a vastartalma, de nem csak emiatt érdemes fogyasztani, hiszen emellett A- és C-vitamin gazdag, valamint kiváló folsav-, magnézium- és kalciumforrás is. Nagyon „diétabarát” alapanyag, szinte nem lehet annyit megenni egy étkezés során, hogy jelentősebb mennyiségű kalóriát vigyünk be belőle.

 

Tipp: Miben különleges az új-zélandi spenót?

 

Paradicsomos-csirkés-spenótos tészta

 

Hozzávalók (2 adaghoz):

20 dkg durum tészta

2 ek olívaolaj

30 dkg csirkemell

himalája só

őrölt fekete bors

1 fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

20 dkg konzerv aprított paradicsom

1 dl passzírozott paradicsom

5 dkg krémsajt

2,5 dkg parmezán 

5 dkg friss bébispenót

 

A tésztát forró, sós vízben al dentére főzzük.

Eközben az olívaolajon minden oldalát megpirítjuk a megtisztított és kis kockákra vágott csirkemellnek, sózzuk és borsozzuk, majd kivesszük a serpenyőből, és félretesszük.

Ugyanebben a serpenyőben megfonnyasztjuk a finomra aprított vörös- és fokhagymát, beletesszük az aprított és a passzírozott paradicsomot, a krémsajtot és a parmezánt. Belemerünk a tészta keményítős főzővizéből 1 dl-t, és visszahelyezzük a pirított csirkét is. Fedő alatt 10 percig főzzük, ezután beleszórjuk a friss spenótot is, majd még addig főzzük, amíg szépen megfonnyad.

A lecsepegtetett tésztával összekeverve tálaljuk. 

 

Jöhet még egy tésztarecept? 

Zöldséges „sajtos” makaróni

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Próbáld ki újévre a vöröslencsét is!

Próbáld ki újévre a vöröslencsét is!

Cikkünkben magyaros ízvilágú, vöröslencséből készített receptet is mutatunk.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!