Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

A legjobb őszi szénhidrátforrások

2019. September 30.

Arról már többször esett szó, hogy miért kiemelkedően fontos valamennyi makrotápanyag-csoport beépítése az étrendünkbe. Bár a szénhidrátokat sajnos elég rossz hír övezi, ha megfelelő forrásokat választunk, és nem esünk túlzásba a mennyiségekkel, akkor pozitív hatást gyakorolnak majd a szervezetünkre, és még a plusz kilóktól sem kell tartanunk. Ősszel pedig egészen könnyű dolgunk van, hiszen a természet számos olyan zöldséggel és gyümölccsel színesíti alapanyag-választékunkat, amelyek nem csak szénhidrátokban, de vitaminokban, ásványi anyagokban és növényi rostokban is gazdagok. 

 

Sütőtök

A sütőtök már-már az őszi hangulat jelképévé vált, nem csak önmagában fogyasztva, de levesként, köretként vagy piteként is népszerű ebben az időszakban. Bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban, illetve kiemelkedő a béta-karotin tartalma is, ez utóbbinak köszönheti egyébként narancssárga színét. A béta-karotin az A-vitamin előanyaga, ez a vitamin a sejtnövekedés szabályozásában vesz részt, valamint hozzájárul a szem és a csontok egészségéhez. Nyersen mérve 100 grammjában 12 gramm szénhidrát található. 

 

Cékla

A céklát nyersen is fogyaszthatjuk, akár elrágcsálva, akár turmixban, de a sütőben puhára sülve jön csak ki igazán az édeskés íze. Vastartalmának köszönhetően segíthet a vérszegénység legyőzésében, nitráttartalma pedig tágítja az ereket, megemelve ezzel a szervezet oxigénfelvevő képességét. Ennél a tulajdonságánál fogva az edzés alatti teljesítményt is képes növelni. Nyersen mérve 100 grammjában 10 gramm szénhidrát található.

 

Körte

A körtét legjobb frissen és nyersen fogyasztani, amikor még sok hasznosítható vitamint tartalmaz, de természetesen süteményekben vagy levesként is tökéletesen megállja a helyét. Nagyon jó vízben oldódó, illetve vízben nem oldódó rostforrás, ezek mind alapvető fontosságúak a megfelelő emésztés fenntartásában. Rosttartalmának köszönhetően a glikémiás indexe is kedvezőbb sok más gyümölcsnél. 100 grammjában 12 gramm szénhidrát található.

 

Szőlő

Vitaminok szempontjából a szőlő C- és K-vitaminban igen gazdag. Antioxidáns tartalmának legnagyobb része a héjában és a magokban található, így fontos, hogy a megfelelő tisztítást követően ezt a részét is megegyük. A különböző típusú szőlők a bennük található flavonoidoknak köszönhetik a színüket, ebből adódik, hogy a kék szőlő jóval gazdagabb antioxidánsokban. Mivel a szőlő gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, érdemes elsősorban a sportolás előtti és utáni időszakban fogyasztani. 100 grammjában 17 gramm szénhidrát található.

Fotó: 123 RF

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!