Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Még most is érdemes fűszervajat készíteni!

2020. november 4.

A vaj

A vaj az egyik legcsodálatosabb zsiradék a gasztronómiában. Selymes, lágy íze összehasonlíthatatlan más zsiradékokkal. Hidegen, melegen, édeshez, sóshoz, bármihez. Nem összekeverendő a margarinnal, ami egy növényi alapú vajpótló készítmény. 

Vitaminokat nézve is sokszínű, van benne A-, D-, E- és K-vitamin. Ásványi anyagokat tekintve kalciumot, foszfort, káliumot és nátriumot tartalmaz. Koleszterintartalma magas, emiatt a túlzott fogyasztása kerülendő. Azonban napi 100 g vaj elfogyasztása még nem számít túlzott bevitelnek.

 

Mire használható a fűszervaj?

Fenti tulajdonságai miatt is és azért is, mert fantasztikus ízek hozhatóak ki belőle, érdemes fűszervajat készíteni. A fűszervaj felhasználható hidegen és melegen is. Kenhetjük szendvicsekre hidegen vagy felhasználhatjuk melegszendvicsre. Nagyon finom fűszervajas sült kenyérkéket vagy bagetteket készíthetünk belőle, a kenyérkéket megkenjük, a bagetteket beirdaljuk és a bevágásokba tesszük a fűszervajat, majd így toljuk a sütőbe. A vaj megolvad, a pékáru roppanós lesz a hő hatására.

Frissen párolt zöldségekhez is remek választás egy kis fűszervaj. Amikor készre pároltuk a zöldséget, teszünk rá egy keveset, hagyjuk ráolvadni, majd átkeverjük. Sült zöldségekhez is kiváló választás, ez esetben arra figyeljünk, hogy ha a zöldséget zsiradékon sütöttük, akkor túl zsírossá válhat az ételünk. Grillezett zöldségeket szintén ízesíthetünk így. Amikor kész a grillezés, akkor tegyük rá a fűszerezett vajat. A főtt és a grillezett kukorica is fenséges lesz a vaj hatására. Zöldségek közül kihagyhatatlan a burgonya. Egy egyszerű hajában főtt burgonyát mennyei étekké lehet változtatni a fűszervajunkkal. 

Húsokhoz is mennyi. Grillezett, hirtelen átsütött csirkemell legjobb varázsszere a fűszervaj. Az elkészült, még meleg húsra tegyük a vajat, hagyjuk, hogy szépen ráolvadjon, mintegy körülölelje a húst. Más húsoknál szintén nagyon jól használható, azonban itt is figyeljünk arra, hogy az eleve zsírosabb húsokhoz már nem feltétlenül célszerű még több zsiradékot használni. Meg is tölthetjük vele a húsokat, gondoljunk csak a kijevi csirkemellre. Milyen isteni, amikor kettévágjuk, és szépen kicsorog belőle a fűszeres vaj.

 

Hogyan készítsük és tároljuk?

A jó minőségű vajat puha, de nem folyós változatban használjuk fel. Érdemes a puha vajat kikeverni, fellazítani, felhabosítani. Ilyenkor adjuk hozzá az ízesítőket. Ami lehet friss zöldfűszer, petrezselyem, bazsalikom, snidling, kakukkfű, kapor, rozmaring vagy bármilyen zöldfűszer, ami épp a konyhakertben megtalálható. Adhatunk hozzá zúzott fokhagymát vagy medvehagymát is. Fűszerezhetjük száraz porfűszerekkel is, borssal, őrölt köménnyel vagy épp chilivel. Reszelhetünk bele lime vagy citromhéjat, sőt a levükből is tehetünk bele egy keveset. Az olajos magvas verzió is új izgalmakkal szolgál. És természetesen sózhatjuk is. 

Amikor kikevertük a vajat és befűszereztük, akkor alufóliára (dupla) halmozzuk, és henger alakúra feltekerjük. Ezt a műveletet folyós vajjal nem is tudnánk megtenni. Feltekerés után hűtőbe tesszük, és ott hagyjuk minimum pár órát, hogy szépen összeérjenek az ízek. 

Hűtőben néhány hétig eláll, fagyasztóban 1-2 hónapig. Fogyasztásnál érdemes meleg késsel vágni, hogy ne törjön, és akkora darabot tudjunk levágni, amekkorát szeretnénk.

Most még van a kertben, erkélyen napérlelte fűszer, készíthetünk belőle isteni fűszervajat!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.