Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Még most is érdemes fűszervajat készíteni!

2020. november 4.

A vaj

A vaj az egyik legcsodálatosabb zsiradék a gasztronómiában. Selymes, lágy íze összehasonlíthatatlan más zsiradékokkal. Hidegen, melegen, édeshez, sóshoz, bármihez. Nem összekeverendő a margarinnal, ami egy növényi alapú vajpótló készítmény. 

Vitaminokat nézve is sokszínű, van benne A-, D-, E- és K-vitamin. Ásványi anyagokat tekintve kalciumot, foszfort, káliumot és nátriumot tartalmaz. Koleszterintartalma magas, emiatt a túlzott fogyasztása kerülendő. Azonban napi 100 g vaj elfogyasztása még nem számít túlzott bevitelnek.

 

Mire használható a fűszervaj?

Fenti tulajdonságai miatt is és azért is, mert fantasztikus ízek hozhatóak ki belőle, érdemes fűszervajat készíteni. A fűszervaj felhasználható hidegen és melegen is. Kenhetjük szendvicsekre hidegen vagy felhasználhatjuk melegszendvicsre. Nagyon finom fűszervajas sült kenyérkéket vagy bagetteket készíthetünk belőle, a kenyérkéket megkenjük, a bagetteket beirdaljuk és a bevágásokba tesszük a fűszervajat, majd így toljuk a sütőbe. A vaj megolvad, a pékáru roppanós lesz a hő hatására.

Frissen párolt zöldségekhez is remek választás egy kis fűszervaj. Amikor készre pároltuk a zöldséget, teszünk rá egy keveset, hagyjuk ráolvadni, majd átkeverjük. Sült zöldségekhez is kiváló választás, ez esetben arra figyeljünk, hogy ha a zöldséget zsiradékon sütöttük, akkor túl zsírossá válhat az ételünk. Grillezett zöldségeket szintén ízesíthetünk így. Amikor kész a grillezés, akkor tegyük rá a fűszerezett vajat. A főtt és a grillezett kukorica is fenséges lesz a vaj hatására. Zöldségek közül kihagyhatatlan a burgonya. Egy egyszerű hajában főtt burgonyát mennyei étekké lehet változtatni a fűszervajunkkal. 

Húsokhoz is mennyi. Grillezett, hirtelen átsütött csirkemell legjobb varázsszere a fűszervaj. Az elkészült, még meleg húsra tegyük a vajat, hagyjuk, hogy szépen ráolvadjon, mintegy körülölelje a húst. Más húsoknál szintén nagyon jól használható, azonban itt is figyeljünk arra, hogy az eleve zsírosabb húsokhoz már nem feltétlenül célszerű még több zsiradékot használni. Meg is tölthetjük vele a húsokat, gondoljunk csak a kijevi csirkemellre. Milyen isteni, amikor kettévágjuk, és szépen kicsorog belőle a fűszeres vaj.

 

Hogyan készítsük és tároljuk?

A jó minőségű vajat puha, de nem folyós változatban használjuk fel. Érdemes a puha vajat kikeverni, fellazítani, felhabosítani. Ilyenkor adjuk hozzá az ízesítőket. Ami lehet friss zöldfűszer, petrezselyem, bazsalikom, snidling, kakukkfű, kapor, rozmaring vagy bármilyen zöldfűszer, ami épp a konyhakertben megtalálható. Adhatunk hozzá zúzott fokhagymát vagy medvehagymát is. Fűszerezhetjük száraz porfűszerekkel is, borssal, őrölt köménnyel vagy épp chilivel. Reszelhetünk bele lime vagy citromhéjat, sőt a levükből is tehetünk bele egy keveset. Az olajos magvas verzió is új izgalmakkal szolgál. És természetesen sózhatjuk is. 

Amikor kikevertük a vajat és befűszereztük, akkor alufóliára (dupla) halmozzuk, és henger alakúra feltekerjük. Ezt a műveletet folyós vajjal nem is tudnánk megtenni. Feltekerés után hűtőbe tesszük, és ott hagyjuk minimum pár órát, hogy szépen összeérjenek az ízek. 

Hűtőben néhány hétig eláll, fagyasztóban 1-2 hónapig. Fogyasztásnál érdemes meleg késsel vágni, hogy ne törjön, és akkora darabot tudjunk levágni, amekkorát szeretnénk.

Most még van a kertben, erkélyen napérlelte fűszer, készíthetünk belőle isteni fűszervajat!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!