Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Mitől különlegesek a sárga fűszerek?

2020. október 14.

Sokféleképpen szoktuk a fűszereket csoportosítani, ám szín alapján viszonylag ritkán jut eszünkbe. Pedig ebből a szempontból megnézve is milyen izgalmas, hogy hasonló színük ellenére mennyire más ízük és hatásuk van. A színeknek is különböző energiájuk és jótékony hatásuk van. A sárgáról általában elsőre a napfény jut eszünkbe. Energiát ad, az öröm, a mosoly és a boldogság színe. Nézzünk meg néhány fűszert!

Kurkuma

Ha sárga fűszer, akkor bizony a kurkumával kell kezdeni. A legeslegsárgább és legismertebb ebben a csoportosításban. Az élet fűszere, szent fűszer. Nem véletlenül, pozitív egészségügyi hatásairól kisebb regényt lehet írni. Fantasztikus gyulladáscsökkentő, a reumás megbetegedések egyik fő „gyógyszere”. Kurkumin tartalma serkenti a májat, hogy több emésztéshez szükséges savat termeljen, ezzel segíti a zsíros ételek feldolgozását, és csökkenti a telítettség érzését. Mérsékli a magas koleszterinszintet. Antioxidáns hatásának köszönhetően a rák egyik ellenszere.

Aszatgyanta

Vagy más neveken asafoetida, ördöggyökér vagy hing. Tegye fel a kezét, aki már hallott róla! Kevesen vagyunk! Indiában nagyon népszerű ez a fűszer. Halványabb sárga, mint a kurkuma, de attól még szép citromsárga. Jellegzetes hagymás, fokhagymás íze van, emiatt hagyma helyettesítésére használják. Étkezés után viszont nem marad meg az erősebb hagyma íz a szánkban. Illatra erős, akár szúrós és kellemetlen is lehet először. Csökkenti a feszültséget és a felfúvódás ellenszere. Hasonlóan a kurkumához, a zsíros ételek emésztésében is jó partner, fogyókúrázóknak is ajánlják a fogyasztását.

Őrölt sárga mustármag

A mustármag már kicsit a barnásabb vonalat képviseli, de még épp elfér a sárgák között. Pici, de roppant erős. Maga a mustármag a mustár alapja. Mindennapi eledelünk. A fűszert használjuk egészben és őrölve is. Egészben általában savanyúságokhoz, őrölt formában leginkább keleti ételekhez. Magjából olaj is kinyerhető, a mustárolajat is használja több nemzet konyhája. Élettani hatásai tekintve étvágy- és emésztésjavító. Fogyasztásával hozzájárulunk a vércukorszint csökkentéséhez, a szervezet méregtelenítéséhez. Serkenti a vérképződést, jó hatással van az érrendszerre. Sok-sok bajra használják, pl. ekcéma, pattanások, isiász, reuma, köszvény.

Curry por

Zárásként itt van a curry por, ami a hiedelmekkel ellentétben nem egy fűszer, hanem egy fűszerkeverék. Van egy curry-levél fűszer is, de azt frissen vagy szárítva és zölden fogyasztják. A curry por pedig nem mástól kapja hihetetlen sárga színét, mint a kurkumától. Ezen kívül általában római köményt, koriandert, chilit és egyéb fűszereket tartalmaz. Többféle híresebb curry keverék van, ilyen pl. a madras curry vagy a korma curry. Vannak édeskésebbek a kardamom és a szegfűszeg hatására, és vannak csípősebb verziók is. Gyorsan elkészíthető egzotikus ételekhez tökéletes választás egy jó curry por.

Legközelebb, ha a fenti fűszereket használjuk, nézzünk rájuk kicsit más szemmel, és jusson eszünkbe, hogy épp a szép sárga színükkel energetizáljuk szervezetünket.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?