Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Helyettesíthető-e egymással az ételekben a szegfűszeg és a szegfűbors?

2021. szeptember 22.

Számos ételbe és italba használunk szegfűszeget, igen jól ismerjük, mégis néha összekeverjük a szegfűborssal. Nem véletlenül, nem csak a nevük hasonlít.

A szegfűszeg őshazája a Maluku-szigetek. A mirtuszfélék családjába tartozik. A fűszer valójában az örökzöld virágbimbója, nem a termése. A rózsaszínes bimbókat kézzel leszedik és pálmalevélbe csomagolva kiszárítják. Így lesz barna. Minél fiatalabb a bimbó, annál intenzívebb az íze és illata. A növény a trópusi meleget szereti, ezért hazánkba csak import útján jut el. De ez mit sem von le érdemeiből. Nagyon jó gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító. Jusson eszünkbe az öregek tanácsa, fogfájás esetén néhány szegfűszeget kell szétrágni. Nemcsak a fájdalomcsillapító, hanem a gyulladáscsökkentő és nyugtató hatása miatt is. Javítja az emésztést, segít az émelygéses tüneteknél és nagyon jó afrodiziákum.

Igen magas az illóolaj-tartalma, csak megdörzsöljük a kezünkben, és már érezzük is az illatát. Emiatt nem csak ételekhez, italokhoz, hanem még a kozmetikai iparban is előszeretettel használják.

Jellegzetes aromája miatt rendszeresen használjuk befőttekhez, lekvárokhoz, süteményekhez, gyümölcslevesekhez, mártásokhoz, csatnikhoz. Sós ételekhez is kiváló, savanyúságokhoz, húsokhoz, paradicsomos szószokhoz.

 

A szegfűbors pedig a Karib-szigetekről származik. Kolumbusz Kristóf borsnak hitte. Nem ez volt az egyetlen tévedése! Csakúgy, mint a szegfűszeg, a mirtuszfélék családjába tartozik. Formája nagyon hasonlít a fekete borshoz, de annál kicsit nagyobb és tetején egy kis korona található. Ez a legkönnyebben felfedezhető külső különbség. Itt a fűszer maga már nem a fa virága, hanem a termése. A termést még zölden szedik le, majd addig szárítják, amíg beráncosodik és bebarnul. Belül a magok zörögnek. Jó hatással van az emésztésre és fájdalomcsillapító hatású.

Tehát Kolumbusz Kristóf borsnak hitte, mert a borshoz hasonlít külsőre. És kissé ízre is. De valójában aromájában a szegfűbors egy fura keveréke a borsnak, a szegfűszegnek, a fahéjnak és a szerecsendiónak. Ízre enyhe bors, illatra pedig inkább édesebb jellegű szegfűszeges. 

Na de mihez használhatjuk? Nekem elsőre mindig a halételek jutnak eszembe, ha szegfűborsról beszélünk. Ezen kívül pástétomokhoz, szószokhoz, különböző pácokhoz is tökéletes. Megbolondítja a vagdaltakat, húskészítményeket. Próbáljuk ki levesekbe is. Szegfűbors esetén mindig arra figyeljünk, hogy ízben gyengébb, mint a bors, illatában viszont szegfűszeges, szerecsendiós, emiatt megzavarhatja az ízlelőbimbókat. Ezen tulajdonságai miatt viszont használhatjuk süteményekhez és italokhoz is. A forralt bor egyik legjobb fűszere, hisz benne van egy kis csípősség és sok-sok aroma. Nem csak forralt bor, hanem egyéb szeszes italok, likőrök ízesítésére is kiváló. Ugyanígy a karácsonyi édességek és italok tökéletes fűszere. Gyógyteaként is fogyasztható.

 

Konklúzió tehát, hogy hasonlít egymásra a 2 fűszer, ezért néha helyettesíthetik egymást, de nem minden esetben.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.