Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó:123 RF

Hogyan gondoskodjunk tavasszal a kerti fűszereinkről?

2021. April 14.

Tavasszal felélénkül a kertünk, teraszunk, sőt még az ablakainkban pihenő növényeink is. Megkezdjük a növények gazolását, ültetését, ha kell, metszését. Nézzük is, hogy milyen gondoskodást igényelnek a kedvenc fűszernövényeink. 

 

Bazsalikom

A bazsalikom egynyári növény, tehát amelyik növény ősszel a földben maradt, az a téli fagyokkal elfagy. Gyökérről sem fog kihajtani. Cserében ha hagytuk felmagzani, elszórta a magját és lassan kikelnek a kis fűszerek. Lehet majd később palántázni, de inkább májusban, amikor a kisebb talajmenti fagyok már megszűntek. Amikor kiültettük a paradicsompalántákat, melléjük frissen szórjunk magot, vagy ültessünk a palántánkból, ugyanis nagyon szeretik ültetésben is egymást a paradicsommal. A legtöbb háztartásban olyannyira kedvelt fűszer, hogy sosem elég belőle, nálunk télen is van bent több cseréppel, és amikor elöregszik, újat ültetek egy adagot. Már a melegágyban is ott figyel.

 

Snidling

A snidling szára ugyan a téli fagyokkal elfagy, a gyökere azonban átvészeli a telet, és tavasszal már hajt is ki. Nálam már 10 centiméteres. Amikor még csak kezd kihajtani, akkor lehet a tövet ketté vagy többfelé szedni és átültetni. Én ilyenkor, amíg friss, sokszor szedem a szárakat, nagyon szeretjük. Aztán amikor elkezd felmagzani, akkor a szárak is öregebbek lesznek. Magzás után viszont ha levágjuk ezeket a szárakat, akkor újraindul. Lakásban, cserépben bármikor ültethető.

 

Petrezselyem

A petrezselyem kétéves növény, ami azt jelenti, hogy a második évben fog magszárat növeszteni. A kisebb fagyokat egyébként elbírja a gyökérzet és a frissen kihajtott növény is. Ültessük ki bátran már kora tavasszal. A tápanyagban gazdagabb földet szereti és vízigényes. Télen cserépben bent is tarthatjuk, nagyon jó szolgálatot tesz a friss saját petrezselyem a konyhában.

 

Zsálya, majoránna és borsikafű

Mindhármat tavasszal, a nagyobb fagyok után már meg lehet metszeni, az elszáradt szárakat levágni. A metszést meghálálják a sok friss hajtással. Ilyenkor tőosztással is lehet szaporítani. Természetesen magról is lehet vetni, a bokros elrendezést ajánlom. Kör alakú mélyedés a földben, abba szórjuk a magokat, és egy kis gát a kör oldalán végig, hogy locsolásnál vagy esőzésnél a víz befelé folyjon. A majoránna kifejezetten a jó minőségű talajt szereti, és a magját csak úgy fél centivel a föld alá kell vetni, ha mélyebbre ültetjük, nem kel ki. Mindegyik tartható télen a lakásban is.

 

Lestyán

Az elmúlt időszakban nagyon nagy kedvencem lett a lestyán. Ősszel hagyjunk egy szárat mindig felmagzani. Az elszórt magok is csírázásnak indulnak a fagyok után. A gyökérzete jól bírja a hideg teleket, ritkán fagy ki. Gyökérzetből már ilyenkor áprilisban is erőteljesen hajt. Általában a melegebb fekvésű részeket szereti a kertben. Tőosztással is tudjuk szaporítani. Ne feledjük, hogy akár 1,5 méter magasra is megnőhet!

 

Tárkony

A tárkony az egyik legigénytelenebb fűszernövényünk, itthon szinte mindenhol megél, és keveset kell vele foglalkozni. Tavasszal az áttelelő gyökérzet elkezd kihajtani. Ilyenkor még nagyon erősen aromás a növény. Június tájékán, amikor már megbokrosodott, olyankor érdemes tőosztással szaporítani. Természetesen magról is vethető már kora tavasszal.

 

Koriander

Hasonlóan a bazsalikomhoz a fagyokat nem bírja, de ha hagyunk néhány szárat felmagzani, a magok újra kikelnek. Gyorsan eljut a növény a felmagzásig, én pár hetente újravetem, hogy mindig legyen friss zöld. Melegben könnyebben kikel, ilyenkor még inkább melegágyba érdemes vetni. Szintén nevelhető télen a lakásban is.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!