Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Hogyan készítsünk otthon mennyei fűszermalmot?

2021. February 10.

Egy ideje nagyon jó kis fűszermalmokat lehet kapni az üzletekben, mindig érdeklődve figyelem, hogy milyen fűszerkombinációkkal töltik meg a gyártók. Időnként veszünk egyet-egyet, így már van is itthon néhány használható üres fűszermalom. Illetve csak volt, ugyanis rákaptunk ezek itthoni töltésére a saját ízvilágunk szerint. 

 

Milyen fűszermalmot vásároljunk?

Leglátványosabb az üveg malom. Természetesen jó a fa is, de annál nem látjuk a csodálatos fűszer egyveleget. Lehetőleg olyat szerezzünk be, amelynek az őrlőfeje fém. Ez a jó minőségű, a műanyag nagyon hamar tönkremegy. Lehet egyébként üresen is kapni, akár elektromosat is. A malom üveg részét könnyedén el lehet mosogatni. A fa verziót inkább csak kívül törölgessük át egy nedves tisztító ronggyal. Az őrlőfejet nem kell elmosogatni, kivétel természetesen, ha olyan jellegű szennyeződés éri. Semmiképpen Se tegyük mosogatógépbe, csak langyos vizes, enyhén mosogatószeres mosás ajánlott. 

 

Milyen sót használjunk?

Nem kötelező sót használni, én mégis ajánlom. Nagyon látványos és ezzel is variálhatóak az ízek. Mindenféleképpen nagy szemű sót használjunk. Alapvetően a fehér tengeri só, a parajdi, a himalája és a perzsa só között ízben minimális a különbség. Színükben viszont van, hiszen a himalája só rózsaszínes, a perzsa só kékes. Használhatunk még fekete sót is, ezzel viszont bánjunk óvatosan, hiszen a fekete sónak nagyon erős aromája és illata van. Jól használható füstölt só is, itt szintén vegyük számításba, hogy erősen aromás. Inkább keverjük ezeket fehér sóval.

 

Milyen fűszerek ideálisak?

Nézzük először az egész fűszereket. Bors, minden formában?. Fekete, fehér, zöld vagy rózsabors. Egyszerre mind vagy csak egy-egy fajtája, bármilyen kombinációban és arányban. Koriandermag, egész kömény, egész római kömény. Szerecsendió is használható, de abból természetesen ne egy diót tegyünk bele egészben, hanem csak kisebb darabokat. Nekem szoktak lenni kisebb darabok, mert a szerecsendiót mindig frissen reszelem az ételhez. Fantasztikus aromája van.

Zöldfűszerek közül bármelyik szárított, morzsolt fűszer jó lehet. Csak néhány példa: petrezselyem, zsálya, oregánó, bazsalikom, kakukkfű, csombor, lestyán, majoránna, koriander. Babérlevelet is használhatunk, mivel ezt általában egészben vesszük, daraboljuk fel előtte őket, hogy az őrlőfejig eljusson a fűszer. Vannak még az aduászok, ilyenek a különböző chilipelyhek vagy például a szárított fokhagyma, esetleg hagyma. Sőt, ha találkoztok liofilizált, tehát fagyasztva szárított és nem aszalt paradicsommal, próbáljátok ki azt is.

 

Ne feledkezzünk el az édes fűszermalmokról sem!

Úgy, ahogy a sós verzióknál egész szemű sót használunk, ebben az esetben használjunk nagy szemű cukrot. Kombinálhatjuk apróra tört fahéjrúddal, szegfűszeggel, ánizzsal, kardamommagokkal, vaníliarúd darabokkal. Ezekhez használhatunk egyébként liofilizált citrushéjakat is.

 

Melyek a klasszikus kombinációk?

Többszínű bors sóval, só és chilipehely, vagy cukor fahéjjal, kardamommal és szegfűszeggel. Ezek a legáltalánosabbak. Aztán itt van az olaszos, amibe nem is feltétlenül teszünk borsot, inkább fokhagymát, bazsalikomot, oregánót, kakukkfüvet és szárított paradicsomot. A mexikóiba tegyünk egész koriandert, zöld morzsolt koriandert, kevés római köményt, chilipelyhet és fokhagymát. Indiai ízvilágúba menjen egész koriander és római kömény, fahéj, morzsolt koriander, chili és ugyan porfűszer, de itt szinte elengedhetetlen a kurkuma. Ha grill ízvilágot szeretnénk, akkor készítsük a malmot füstölt sóval, és mellé gyakorlatilag bármilyen fűszert tehetünk a saját igényünk szerint.

Először egy kis tálkába tegyük a kiszemelt hozzávalókat, és abból már összekevert állapotban töltsük át a fűszermalomba, hisz azon belül már nem fogjuk tudni keverni. 

Próbálkozzunk bátran, nem lehet elrontani, sőt, ha ráérzünk, abbahagyni sem lehet! És nincs is jobb főzésnél a frissen őrölt fűszerek illatánál és ízénél.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!