Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Legyél a péksütik királya otthon (2. rész) – így kell használni a bolti rétestésztát!

2021. October 27.

Már a leveles tésztás cikknél kitárgyaltuk, hogy nagy segítség az előre elkészített tésztaféle. Különösen igaz ez a rétestésztánál, hiszen annak házilag való előállítása nem kezdő háziasszonyok legkedvesebb mulatsága. A tészta kihúzogatása nagyon látványos, de időigényes is. És mivel a rétest nagyon szeretjük, gyorsan elcsábulunk egy készen kapható tészta felé.

Mint a többi alapanyagnál, itt is fontos tényező a minőség. Próbáljunk és tapasztaljunk ki többfélét, ami működőképes, azt rendszeresíthetjük. Amivel nagyon nem boldogulunk, abból ne vegyünk legközelebb.

Receptajánlat: vargabéles rétes 

Ugyanúgy, mint a leveles tésztánál, 2-féle módon tartósított tésztát tudunk venni. Az egyik a fagyasztott. Előnye, hogy tovább eltartható, nem kell vásárlás után viszonylag gyorsan felhasználni. Hátránya, hogy előre kell gondolkodni, ugyanis hagyni kell neki nagyjából egy éjszakát a kiolvadásra. Az sem mindegy, hogyan. A fagyasztott tésztát tegyük át a hűtőbe, hogy ott szépen egyenletesen olvadjon ki, de ne legyen szobahőmérsékletű. Rétes tésztánál kiemelten fontos, hogy végig maradjon becsomagolva. Ugyanis leheletfinom vékonysága miatt pillanatok alatt kiszárad. Ha már kiolvasztottuk a tésztát, ne fagyasszuk vissza, és egy napon belül használjuk fel!

A másik a népszerűbb hűtött tészta. Hűtőből kivéve kb. 15 perc alatt felveszi a szobahőmérsékletet és már dolgozhatunk is vele. Arra mindenképpen figyeljünk, hogy a hűtött tészta lejárati ideje sokkal rövidebb, mint a fagyasztotté.

Receptajánlat: meggyes-pudingos rétes

A rétestészta titka, hogy nem hagyjuk kiszáradni. Mi kell ehhez? 2 db nedves konyharuha és olaj, vaj vagy zsír a kenéshez.

Először is bevizezünk 2 tiszta konyharuhát, majd alaposan kicsavarjuk. Legyen nedves, de nem vizes. Az egyiket kiterítjük az asztalra vagy a pultra, arra helyezzük rá az első réteslapot. A másik éppen hogy csak nedves konyharuhával a többi tésztát egyben letakarjuk. Az első tésztalap tehát a konyharuhán van, most megkenjük egy kis zsiradékkal. Mindenki azzal, amiben hisz, amit jónak tart. Most jön a következő tésztalap, ráhelyezzük az elsőre. Ezt is megkenjük zsiradékkal. És ezt így tesszük az utolsó lapig. Amit még nem használtunk, az legyen a nedves ruhával letakarva. Ha megvan a megfelelő számú lap egymáson (ez általában 4 db), akkor jön a töltelék, majd a végén a felcsavarás, ami a konyharuhával sokkal egyszerűbb. Ne felejtsük el a tetejét is megkenni!

A töltelék lehet édes és sós is. Szinte mindenkinek van kedvenc rétese, a klasszikus almás vagy meggyestől kezdve a kapros-túróson át egészen a tökös-mákosig és az egyéb különleges verziókig. 

Receptajánlat: túrós és káposztás rétes 

És még egy ötlet! A sós verzióknál a tésztaközöket fűszervajjal vagy fűszeres olajjal is megkenhetjük, ezzel is egy plusz aromát belecsempészve a rétesbe.

Ne féljünk tehát a réteslaptól, annyi a titok, hogy nem hagyjuk kiszáradni. Lehet alkotni! 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!