Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Töltött tészták a világban

2020. szeptember 23.

Mióta megalkották a tésztát őseink, nagyjából azóta meg is töltik. Szinte minden nemzetnek megvan a maga töltött tésztája, a maga kedvence. Nézzünk néhány példát arra, hogy milyen ikonikus töltött tésztákat érdemes felvenni a gasztro-bakancslistánkra.

Nem lehet mással kezdeni, mint az olasz tésztákkal, mégiscsak Olaszország a tészták fellegvára. Legismertebb teljesen burkolt tésztájuk a ravioli és a tortellini. A ravioli általában négyszög alakú, a szélei laposak, középen, a kis dudorban a töltelék foglal helyet. A tortellini már rafináltabb, a kerek kis tésztalapot töltjük be, félbehajtjuk, és ujjunkra csavarva formázzuk meg. Mindkettő tölthető hússal és zöldséggel, kifőzés után egy jó szósszal az igazi. Nem teljesen zárt tésztájú a cannelloni és a conchiglioni. A cannelloni egy nagyobb, tölthető csőtészta, az utóbbi pedig az óriás kagylótészta. Itt töltés után – mivel nem zárt a tészta – nem kifőzzük, hanem egy jó mártással készre sütjük egy tálban. A tölteléknek csak a fantáziánk szabhat határt.

A mexikói konyhának is vannak remekei. A taco és a quesadilla nagyon laktató. Teljesen más világ, mint az előzőek. A taco kukoricalisztből készül, kerekre nyújtják, serpenyőben megsütik, majd gyorsan félbehajtják kagyló jellegűen, hogy tölthető legyen. Nem olyan apró, mint az előzőek, tenyérnyi méretű, néhány tacóval tökéletesen jól lehet lakni. A quesadilla pedig valójában tortilla lap töltve és összesütve serpenyőben. Nekem mindig a jó cheddaros-jalapenos verzió jut róla eszembe. 

Az orosz töltött tészta a pelmenyi. Kicsit hasonló a tortellinihez, fűszeres hússal töltik be a kör alakú tésztát, kettéhajtják, lenyomkodják, és a két csücskét elöl összehúzzák. Kifőzés után vajat dobnak rá, kaporral fűszerezik, majd tejföllel kínálják. Szintén orosz étel a pirog, aminek többféle húsos vagy gombás tölteléke is lehet. A kör alakú kelt tésztát töltés után félbehajtják, széleit lenyomkodják. Sütőben, megkenve sütik készre.

Kínában a gőzgombóc az egyik nagy kedvenc. Zöldséggel vagy hússal egyaránt tölthető a tésztabatyu, amelyet általában batyunak formáznak, és a tetején megcsavarnak kicsit. Bambusz párolóban, gőzben párolják készre. Egyébként a vietnámi konyha is nagyon hasonlóan készíti. Kicsit ugyan más, de ne feledkezzünk meg a tavaszi töltött tekercsről sem, bár ennek hajszálvékony tésztája rizstészta, és töltés után olajban sütik ki.

Az indiai konyhában is megtalálható a töltött tésztabatyu, ez pedig a szamósza. Általában fehér lisztből vagy vegyesen fehér és teljes kiőrlésű lisztből gyúrnak tésztát, kis gombócokat formáznak, abból pedig kis kerek korongokat nyújtanak ki. A tenyérben tölcsér alakra formázva töltik, széleit lezárják, és forró olajban sütik ki. A töltelék lehet erősen fűszeres krumpli zöldborsóval, spenótos házi sajttal, fűszeres karfiol vagy akár hús is. Népszerű street food Indiában.

A magyar konyhában nekem a töltött tésztáról mindig egyből a derelye jut eszembe, ami egy főtt burgonyából és lisztből gyúrt, tésztába töltött, édes töltelékes finomság. Nincs párja!

Alig pár nemzetet érintettünk, és rögtön mennyi ötletet kaptunk egy jó hétvégi főzéshez.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?