Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Tudtad, hogy van egy hazánkban is termő növény, amit hölgyujjnak becéznek?

2021. July 28.

Amikor régebben elkezdtem foglalkozni az indiai konyhával, akkor ismerkedtem meg az okrával. Próbáltam több helyen utána járni, hogy mi is ez, mit tud, hol kapható. Akkoriban szinte lehetetlen volt itthon ezt a bizonyos hölgyujj növényt beszerezni. Igen, ez az egyik beceneve, amit nem véletlenül, hanem hosszúkás és vékony alakja miatt kapott. Most már éttermekben, főleg indiaiakban rendszeresen elérhető, speciális élelmiszerüzletekben is kapható. Láttam már zöldségesnél is. Mi több, termeszthetjük otthon! Vetőmagot is tudunk venni hozzá és bírja a hazai klímát is.

Származási helye vitatott, Afrikából vagy Dél-Ázsiából származik. Jelenleg Indiában, Afrika északi részén és az Egyesült Államok déli részén termesztik a legnagyobb számban. Ezen térségek konyháiban a legelterjedtebb és legkedveltebb. Kezdi az európai konyha is egyre inkább felfedezni magának, terjed a termesztése és használata a Földközi-tenger térségében is.

Maga a növény a mályvafélék családjából származik. Hasonlít is a virága küllemre a mályvákhoz. 60 vagy akár 100 centiméter magasra is megnő, félfás szára van. Sárgás virága egy napig virágzik. Elvirágzás után pár nap alatt kifejlődik a paprikaszerű termés, ami már szüretelhető. Nem is szabad sokáig a száron hagyni, ugyanis túlérik, beindul az erősebb rostképződés. Innentől a fogyasztása már nem kellemes. Mag a termés megnőhet 25 centiméteresre is. A tokon belül helyezkednek el barnás magjai. A magokból olajat is szoktak sajtolni.

Az okra nagyon egészséges növény, egyrészt a magas rosttartalma miatt. A magas rosttartalmú növények úgy segítik az emésztést, hogy biztosítják a megfelelő bélmozgást. Szintén rosttatalmának köszönhetően segít a cukorbetegség megelőzésében és a megfelelő koleszterinszint megtartásában. Magas a vitamin- és rosttartalma, szuper C-vitamin, folsav, kálium és magnézium forrás. Több daganatos betegség megelőzésében is jó szolgálatot tesz.

Amikor vásároljuk vagy szüreteljünk, figyeljünk arra, hogy a kisebb és harsányabb színű példányok a frissebbek, zsengébbek. Azoknak magasabb az élvezeti értéke. A hosszabb, nem túl feszes példányok már kicsit öregebbek, rostosabbak, kicsit szálkásabbak. A megvásárolt zöldséget mosás nélkül célszerű tárolni hűvösebb kamrában. Néhány napig friss marad. A hűtő hidege sokszor nagyon hideg neki, gyorsabban romlik. Ne nejlonban, inkább kosárban vagy papírzacskóban tároljuk. Közvetlenül felhasználás előtt viszont mindenféleképpen mossuk meg és a szárát távolítsuk el. Ha sok van, blansírozás után fagyasztható. 

Készíthető belőle leves, főzelékfélék, köretek, egytálételek. Nem túl erős íze miatt tökéletes hozzá egy erősebb fűszerezés. Nagyon illik az indiai konyha világába, bátran próbáljunk ki vele többféle receptet is.

Az okra ha megsérül vagy megvágjuk, nyálkás anyagot ereszt ki magából. Nem kell megijedni, ez az anyag remek sűrítő tulajdonsággal bír, nem lesz vele gondunk. Akit ez zavar vagy olyan recepttel dolgozik, ahol a sűrítés nem előny, enyhén citromos vízbe áztassa be egy kis időre, majd öblítés után használja fel a növényt. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!