Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Hol helyezkedik el a világ legcsípősebb chilijei között a magyar erős paprika?

2021. January 27.

Magyar ember paprika nélkül nem is élhet. Egyrészt, mert nálunk terem az egyik legpirosabb fűszerpaprika, amiből isteni szárított-őrölt paprika lesz, másrészt a mi Szentgyörgyi Albertünk mutatta ki először a paprikában a C-vitamint. Aztán természetesen itt van még az is, hogy lecsót készítünk belőle, meg töltött paprikát. Finom és egészséges. Nemkülönben a csípős paprika. A csípős paprika csípősségét a kapszaicin nevű anyag adja. Azaz nem teljesen igaz, hogy ez adja a csípősségét, igazából csak ezt az érzetet váltja ki. 

Egészséges-e a csípős paprika? – teszik fel sokan a kérdést. Bizony az. A legújabb kutatások szerint gátolja a rákos sejtek növekedését, ezt eddig leginkább prosztata- és emlőrák esetében mutatták ki. Csökkenti a vércukorszintet, valamint az étvágyat, és ezáltal testsúlycsökkenés is elérhető a rendszeres fogyasztásával. Fájdalomcsillapító hatása van, sőt eme hatás elérésére krém formájában is használják. Antibakteriális, különböző gyomorbántalmakra is használják. 

Mindehhez hozzá kell tenni, hogy nem megfelelő használat esetén komoly bőr- és nyálkahártya-irritációt okozhat, emiatt érdemes kesztyűben feldolgozni, illetve figyeljünk arra is, hogy a szemünkbe véletlenül se dörzsöljük, arcunkhoz ne érjünk vele. Továbbá reflux és epebántalmak esetén fogyasztása csak mértékkel, az egyéni toleranciát figyelembe véve ajánlott.

Hogyan mérjük a paprika csípősségét? A Scoville-skálával. A Scoville-skála gyakorlatilag a kapszaicin relatív mennyiségét mutatja meg. 0 SHU a nem csípős paprika, és kb. 15 milliós értékkel bír a tiszta kapszaicin. Igen széles ez a skála.

Nézzük melyek a legismertebb paprikák, és milyen erősséggel bírnak. A világ legerősebb paprikája a Carolina Reaper közel 2,2 milliós SHU-val. Ezt a paprikát egy dél-karolinai farmer kísérletezte ki, nem tekint vissza sok százéves múltra a történelme. Közvetlenül utána jön a sorban a Trinidad Moruga Scorpion, amely Trinidad és Tobago szigetén őshonos, és maximum 2 millió SHU a csípőssége. Csak hogy legyen mivel összehasonlítani az erősségüket, itt van egy elterjedtebb és többször fogyasztott paprika, a Habanero. Csípőssége már csak 350 ezer. A Cayenne-bors, ami nem bors, hanem paprika, 50 ezres értéket tud felmutatni. A Serrano paprika, ami Mexikó legkedveltebb paprikája, 23 ezer SHU-val rendelkezik. Szintén mexikói paprika a Jalapeño, amelyet savanyítva is rendszeresen fogyasztunk, a Scoville-skála szerint 8000-es az erőssége. Jön a Tabasco paprika, amiről a híres szósz is kapta a nevét, 5000-es értékkel. Most értünk el az erős magyar paprikákhoz. Igen, még csak most. És akármilyen furcsa, a magyar paprikák csak 2500 SHU-val bírnak. 880-szoros a különbség a világ legcsípősebb paprikájához képest. Az amerikai Bell paprika zárj a sort, amiben már csupán csak 400 SHU értéknyi kapszaicin van. 

Legközelebb, amikor csípős paprikába harapunk, lehet már eszünkbe jut, hogy hol helyezkedik el a skálán, és így viszonyítási alapunk is lesz a többihez képest.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Gasztro-hagyományok vízkereszt idején

Gasztro-hagyományok vízkereszt idején

Még nem késő nekiállni a jeles nap tradicionális süteményeinek!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!