Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Milyen fűszerekkel melegítsük fel magunkat télen?

2020. December 2.

Ahogy megérkezik a téli hideg, egyre inkább kívánjuk a tartalmasabb, meleget biztosító ételeket, a forró leveseket és italokat. Sokszor küzdünk a vírusos megbetegedésekkel. Ilyenkor joggal merül fel a kérdés, hogy melyek azok a fűszerek, amelyek fűtik a szervezetünket? Melyek azok, amik segítenek a téli megfázásos betegségek legyőzésében? És melyek azok, amelyek a tartalmas ételek megemésztését segítik elő? Nagyon nagy titkot nem fogok elárulni, hisz ösztönösen ráérzünk ezekre, megtanultuk a nagyszüleinktől, és sokan használjuk a mindennapokban. 

 

A gyömbér, a fahéj, az ánizs és a kardamom

Így egymás mellé leírva azonnal eszünkbe jutnak a téli sütemények, mint például a mézeskalács. Nem véletlenül, hisz édeskés hatást keltenek. Kifejezetten aromás, vérpezsdítő fűszerekről beszélünk. Javítják a vérkeringést, vértisztító hatásúak, segítik az emésztést. A karácsonyi időszak szinte elképzelhetetlen nélkülük. Kiváló választás édes ételekhez, teákhoz, különböző italokhoz. És bármily meglepő, sós ételekhez is. Igaz, általában sós ételek esetén a gyömbéren kívül egyik sem domináns szerepet kell, hogy betöltsön, mégis nagyon jól funkcionálnak ezekben. Megfázásos időben jól jön vírus- és baktériumölő, illetve gyulladáscsökkentő hatásuk.

 

A csípős paprikák, a bors és a fokhagyma 

A csípős ételek pillanatok alatt felmelegítenek minket. Már ahogy megízleljük, jön a tüzes hatás. A magyar csípős paprikák és a mexikói és indiai chilik is ezt a hatást érik el. Még C-vitamin is van bennük. A fekete bors is csípős hatással bír, igaz, a minimálisnál kicsit többet érdemes belőle használni. Antioxidáns és nagyon jó vízhajtó. A fokhagyma elsőre talán nem is jut eszünkbe, pedig az is vérkeringést serkentő hatással bír szervezetünkre. Sőt természetes afrodiziákum is. Jótékony a hormonháztartásra. Ezek a fűszerek vírus- és baktériumölők is, csak úgy, mint az előzőek, tehát a megfázás leküzdésében is segítségünkre vannak.

 

Kurkuma, római kömény és az asafoetida

Ez a 3 fűszer nem feltétlenül fűt, télen inkább az emésztést elősegítő hatása miatt ajánlott a fogyasztásuk. 

A kurkumát nem nagyon kell bemutatni, a legsárgább gyógyhatású fűszer. Segíti az emésztést, gyulladáscsökkentő, méregtelenítő és kitűnő antioxidáns. A hideg, nyirkos időben általában jobban kínzó reumás panaszokon is segít. A római kömény szélhajtó, emésztést elősegítő és görcsoldó. Ezen kívül gombaölő hatása is van. Az asafoetida, azaz aszatgyanta kevésbé ismert fűszer, egyelőre kevés bolt polcán található meg. Ízében hagymahelyettesítő, hatásában szintén az emésztés segítségére van. Mindemellett csökkenti a belső feszültséget. Mindhárom fűszer segít a nehéz és zsírosabb ételek feldolgozásában.

 

Télen tehát nemcsak arra érdemes figyelni, hogy melegítő hatású fűszereket fogyasszunk, hanem arra is, hogy a tartalmasabb ételekben legyen emésztést elősegítő fűszer is, és mindeközben segítsük szervezetünket a vírusok leküzdésében.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!