Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Tudjátok, hogy mi a citrusfélék legjobb tárolási módja?

2020. december 9.

Ahogy megérkezik a téli időszak, nálunk megindul a citrusfélék ipari jellegű felvásárlása. Mindannyiunknak megvan a maga kedvence, szinte biztosan van itthon citrom, narancs, grapefruit, mandarin, klementin. Néha kiegészül a lista lime-mal, vérnaranccsal és pomelóval is. 

Egy szagot kilométerekről kiszagolok, ez bizony a penészedésnek induló citrusféle. Összetéveszthetetlen és nagyon kellemetlen. Ezt a problémát hamar érzékeljük, ilyenkor a gyümölcs kuka, menthetetlen. Van egy rejtőzködő probléma is, amikor a gyümölcskosár alján marad egy-egy darab és alaposan kiszárad. Sajnos így olyan sokat veszít a nedvességtartalmából, hogy élvezhetetlen lesz. Szintén kuka. És van még egy kérdéskör: a citrusféle levére vagy csak a héjára volt csak szükségünk. Mi legyen a többivel? Meddig áll el?

 

Mi legyen a hazahozott friss áruval?

Először is tudnunk kell, hogy a gyümölcs leszedése óta valószínűleg nem 1-2 nap telt el, és a bolt polcára sem biztos, hogy 10 perce tették ki. Ugyan a nem bio termékek héja kezelt, ennek ellenére már vásárlásnál láthatjuk, hogy az ütődéseknél gyorsan elkezdenek romlani. Ezért óvatosan pakoljuk, hogy a lehető legkevesebb ütődés és sérülés érje. Illetve érdemes megemelni a gyümölcsöt és megvizsgálni, hogy a méretéhez képest elég súlyos-e. Innen tudjuk, hogy megfelelő-e a nedvességtartama. 

A citrom, a klementin és a mandarin romlik a leggyorsabban. Szobahőmérsékleten 3-4 nap után már penészedhet vagy elkezd erősebben kiszáradni. Napfény nagyon nem tesz jót neki. Hűtőben, dobozban vagy zacskóban, egészben tárolva 1 hétig kényelmesen eláll. A citrom felhasználása hidegen is megtörténhet, a mandarint szobahőmérsékleten fogyasztjuk, így abból érdemes egy napi adagot kitenni a gyümölcskosárba, a többit pedig a hűtőben pihentetni.

Ennél tartósabb a grapefruit, a narancs és a pomeló. Hűtőben vagy hűvös kamrában, egészben, sértetlenül hetekig is eláll. A szobahőmérsékletet is jobban bírja, 1 hétig kényelmesen csücsülhet a gyümölcskosárban. 

Mindegyiknél igaz, hogy csak felhasználás előtt mossuk meg, hamarabb ne, és egészben, sértetlenül tároljuk. Egészben fagyasztani egyiket sem célszerű.

 

Csak a gyümölcs levére vagy héjára volt szükségem, mit tegyek a többivel?

Ha a gyümölcsök levére volt szükség, megmarad a héja. A héj felhasználásánál részesítsük előnyben a bio termékeket, és alaposan mossuk meg a gyümölcsöt! A narancs és a citrom héja süteményekbe elengedhetetlen, mindig szükség van rá. Legegyszerűbb megoldás, hogy még facsarás előtt lereszeljük, és kis edénykében lefagyasztjuk. Ki is lehet szárítani. Nemcsak sütikbe, hanem teákba is jó. Szárítani egyébként úgy is lehet, hogy zöldséghámozóval vékonyan meghámozzuk. Ha a fehér részből kevés került rá, le is fagyaszthatjuk. 

Már ebből is sok van a fagyasztóban? Tegyük a radiátorra a héjat, 1 napig remek illat lesz a lakásban. A citrusfélék héját kandírozni is lehet. Ez is megoldás a hosszabb tárolásra, sőt izgalmas gasztroajándék ötlet is. 

Ha héjára volt szükség és megmaradt a belseje, legegyszerűbb kifacsarni. A citrusfélék leve légmentesen lezárva néhány napig eláll hűtőben. Italokhoz, teákhoz vagy csak gyümölcslének használhatjuk. Fagyasztani is lehet.

 

Csak a gyümölcs egyik felére volt szükségem, mi legyen a másik felével?

Ez bizony a gyorsan romló verzió. Ha tudjuk, hogy a másik felét másnap felhasználjuk, zárt edényben vagy zacskóban mehet a hűtőbe. Ha nem, akkor szeleteljük fel, egy tálcára helyezve fagyasszuk le, ha megfagyott, zacskózható, és pár hónapig eláll a hűtőládában. Szeletelve aszalni, szárítani is lehet. 

 

Kis odafigyelés kell csak, hogy kevés veszteséggel zárjuk a citrus vásárlásainkat.😊

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.