Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Lencsemustra – mert van élet a barna lencsén túl is

2020. december 30.

A tradicionális magyar konyha viszonylag kevés ételhez használja a lencsét, fogyasztása leginkább újév napján, lencsefőzelék formájában ismert. Akkor is főként egy babonához köthetően, mely szerint aki ekkor lencsét fogyaszt, az abban az évben gazdagabb lesz. A sok-sok apró lencse az érméket, a pénzt szimbolizálja.

 

A lencse azonban ennél sokkal több figyelmet érdemel. Divatos szófordulattal élve superfood. Fantasztikus fehérjeforrás, így vegetáriánusok is előszeretettel fogyasztják. Alacsony glikémiás indexe miatt cukorbetegek számára szintén ajánlott. Nagyon alacsony a zsírtartalma, viszont magas rosttartalmának (100 g lencsében 10 g rost van) köszönhetően az emésztésre is jótékony hatással van. Kiváló magnézium-, kalcium- és káliumforrás. Mindezek mellett bővelkedik még vitaminokban is: A, B1, B6 és E, immunerősítő hatású.

Antioxidáns tartalmának köszönhetően segíti a szervezetet a szabad gyökök megkötésében, így sok komolyabb betegség elkerülhető, megelőzhető. Fogyasztásával csökkenthető a koleszterinszint.

A felsorolás után érdemes megnézni, milyen fajta lencsék érhetőek el, és melyik fajtából mit érdemes készíteni.

 

Barna lencse

A klasszikus. Szinte minden boltban elérhető, és minden magyar lencsefőzelék alapja. Készíthető még belőle leves, zöldségfasírt, használható salátába. És ha már magyar felhasználók vagyunk, mi az, ami nem hagyható ki? A lencsepörkölt. Igen, a megszokott pörkölt alappal ez is főzhető belőle, megérdemel egy próbát. Jó párost alkot a babérlevéllel és a citrommal. A barna lencsét felhasználás előtt áztatni kell úgy 10-12 órát.

 

Zöld lencse (Puy-i lencse)

Francia lencse, Le Puy környékén termesztik több ezer éve. Jellemzően sötétzöld vagy barnás zöld színű, nem lapos, hanem kerekded formájú hüvelyes. Íze karakteresebb, borsosabb a barna lencsénél. Főzelék, leves és saláta alapanyagaként is felhasználható, sőt egészséges szendvicskrémhez is kiváló. Lehet áztatni rövidebb ideig, de nem szükséges neki az egyéjszakás áztatás.

 

Fekete lencse (beluga és urad dahl)

A beluga lencse apró, fényes fekete lencse, hasonlít a kaviárhoz. A héja összetartja főzés közben, ezért ha nem főzzük halálra, nem esik szét a lencsénk. Így nemcsak ízét élvezhetjük, hanem a küllemét is. Szépségének köszönhetően salátákhoz, hidegtálakhoz, köretekhez is használjuk. Nem igényel áztatást.

Az urad dahl, amit az indiai konyha használ előszeretettel, már igényli az áztatást, és nem baj, ha szétfőzzük, nem feltétlenül a külleme miatta használjuk, bár vitathatatlanul megsötétíti az ételt. Egyik legismertebb felhasználási módja az indiai fűszeres lencsefőzelék, a dal makhani, ami már Európában és azon belül hazánkban is hatalmas népszerűségnek örvend. A fekete lencséből egyébként őrléssel liszt is készül.

 

Vörös lencse 

Hatalmas kedvence lett sokaknak, hiszen ennél a lencsefajtánál sem áztatásra, sem hosszú főzésre nincs szükség. Nagyjából 10 perc alatt készre fő. Mindemellett a társaihoz hasonló élettani hatással bír. Nagyon népszerű a belőle készült leves, sokféleképpen fűszerezhető. Izgalmas színe meghódítja a salátákat is, csak arra figyeljünk, hogy ne főzzük nagyon szét. Szintén felhasználható zöldségfasírtokhoz és szendvicskrémekhez.

 

Színesítsük hát az étlapunkat különböző lencsékkel, a szemünk és a szervezetünk is meghálálja!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.