Nem csak forralt borral melegíthetjük fel magunkat télen!
2020. December 16.Karácsony közeledtével eszembe jutnak a téli karácsonyi vásárok, ahol a családdal vagy barátokkal, forró itallal a kezünkben sétálunk, nézelődünk, vásárolgatunk. Aztán beugrik a következő kép, amint éppen otthon kényelmesen elhelyezkedve iszogatunk egy kellemes meleg italt. De miket érdemes otthon szürcsölgetni, melyek azok az italok, amelyek könnyen és gyorsan elkészíthetőek házilag is?
Alkoholmentesek
Tea, kakaó, forró csoki, kávé. Alapok. Többféleképpen variálhatóak, a teába lehet egy is gyümölcsöt tenni, hogy izgalmasabb legyen, a kakaóba, forró csokiba vagy kávéba egy kis chilit, fahéjat, mentát vagy a tetejére tejszínhabot, marshmallow-t (mályvacukrot). És akkor sem rontjuk el, ha Nutellát keverünk bele.
Aztán tudunk csak egyszerűen forró tejet ízesíteni télies fűszerekkel, mézeskalács fűszerrel, fahéjjal, kardamommal vagy szerecsendióval. A forró tejet egyébként madártej jellegűen is elkészíthetjük. Ilyenkor a tojások sárgáját cukorral kikeverjük, egy vaníliarúd kikapart belsejével ízesítjük, és a felforralt tejet fokozatosan hozzákeverve krémesre főzzük.
Ha már tea és tej, akkor itt van az indiaiak masala chai itala. Fekete tea alapú, gyömbérrel, kardamommal és fahéjjal fűszerezett tejes forró ital.
Nem szabad kihagyni a sorból a gyerekek bóléját. Szűrt gyümölcslevet – mint például almalé, meggylé vagy szőlőlé – egy kis vízzel és néhány fűszerrel (fahéj, szegfűszeg, stb.) felforralunk. Kevés vízzel lehet hígítani, ha túl édes, illetve némi gyümölccsel, naranccsal vagy ananásszal meg lehet bolondítani.
Alkoholtartalmúak
Lesarkítva: az összes előzőleg felsorolt lehetőségbe öntsünk valamilyen alkoholt?. Kicsit komolyabbra fordítva a szót, nézzük meg részletesebben.
A forralt bor az alap és örök. Rengeteg fűszerezéssel elkészíthető, a megszokott fűszereken kívül néha próbáljuk ki, hogy chilivel feltüzeljük vagy aszalt gyümölccsel megédesítjük.
Kakaót, forró csokit vagy a madártej jellegű italunkat rummal turbózhatjuk fel. És ha már rum, tudtátok, hogy van vajas rum? A rumot mézzel, fahéjjal és szerecsendióval fűszerezik, felöntik jó forró vízzel és egy kevéske vajat dobnak a tetejére. Izgalmas összeállítás. Van még egy ismertebb rumos ital, a grog, ami egy fűszeres, rumos fekete tea naranccsal ízesítve.
Kávéhoz is passzol a rum, de érdemes egyszer kipróbálni az ír likőrt, azaz a forró tejszínes kávét ír whiskeyvel társítani.
Forró cider ital is létezik. Nagyon almásan. Cidert keverünk össze almalével és calvadosszal (ami egy almabor párlat), fűszerezzük fahéjjal, narancs- és citromhéjjal, felfőzzük, édesítjük és már fogyasztható is. Vagy más gyümölcsökkel, gyümölcslevekkel kombinálva is kellőképpen vérpezsdítő.
A tejszínes italokat leginkább whiskeyvel vagy rummal szoktuk keverni, és millió módon ízesíthetőek. Mézeskalács fűszerkeverékkel, liofilizált piros gyümölcsökkel, kókuszreszelékkel vagy a jól bevált vaníliával.
Végére hagytam a kedvencemet, a karácsonyi borlevest, ami nálunk egy ital. Ehhez a bort felforraljuk különböző téli fűszerekkel, majd a cukorral kikevert tojássárgákhoz keverjük, és forrón fogyasztjuk.
Annyi különböző finom téli ital van, alkoholos vagy alkoholmentes, fűszeres, gyümölcsös… Barátokkal vagy a családdal együtt, beszélgetés közben fogyasztva még jobban emelik az est fényét.